Jehovan todistajista kirjan kirjoittanut Aila Ruoho sanoo, että Jehovan todistajat antavat MTV:n uutisille antamissaan vastauksissa opetuksistaan todellisuutta huomattavasti lievemmän kuvan.
Jehovan todistajat vastasivat viime viikolla kirjallisesti kysymyksiin, joita Aila Ruohon kirjoittama kirja herätti.
Ruohon kirjoittamassa Vartiotornin varjossa -kirjassa osa liikkeestä lähteneistä kertoo kokeensa hyvin raskaana sen, miten omaiset hylkäsivät heidät. Jehovan todistajat saivat jutun julkaisemisen jälkeen mahdollisuuden kommentoida eristämisväitteitä. Heidän mukaansa uskonnolliset siteet eroavien kanssa katkeavat, mutta perhesiteet ja kiintymys säilyvät. Jehovan todistajien mukaan järjestö ei kontrolloi sitä, miten perheet järjestävät suhteensa liikkeen jättäneisiin omaisiin tai sukulaisiin.
Aila Ruohon mukaan liike opettaa toisin. Jehovan todistajien Vartiotorni-lehti vuodelta 1970 määrittelee uskollisen kristityn perusasenteen. Erotetun kanssa ei olla missään tekemisissä eikä kanssaan ei pidä edes keskustella. Jos kyse on puolisosta, välttämättömät päivittäiset asiat hänen kanssaan voi lehden mukaan hoitaa. Erotettu ei voi nauttia Jehovan todistajiin kuuluvien sukulaistensa seurasta vaan erotetun tulee kantaa itse asiaan liittyvä taakka.
– Nykyistenkin oppien mukaan yhteydenpitoa tulee välttää myös omien lasten kohdalla, jos nämä eivät asu samassa taloudessa, Aila Ruoho sanoo.
Vartiotorni tammikuulta 2013 antaa ohjeita näin:
– Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse (1. Kor. 5:11).
Vartiotorni 1/5 vuodelta 1973 näkee luopioiden kanssa seurustelussa riskejä.
– Kun sinä esimerkiksi kartat luopioita, niin heidän kieroutuneet ajatuksensa eivät johda sinua harhaan. Karttamalla samalla tavalla väärää ja moraalitonta seuraa ja huonoja tapoja sinä et todennäköisesti joudu syfiliksen, tippurin etkä eräitten muidenkaan sairauksien uhriksi.
Lehden mukaan oma usko saattaa vaarantua luopioiden seurassa.
– Seurustelu väärän opin kannattajien kanssa ja heidän näkemystensä omaksuminen voi johtaa siihen, että tällainen henkilö menettää suotuisan suhteen Jumalan kanssa, ja että hänet erotetaan kristillisestä seurakunnasta luopiona. (Vartiotorni 1977 15/5)
"Liiottelevat myös paluumääriä"
Jehovan todistajien mukaan vähintään puolet liikkeen jättäneistä palaa takaisin.
– Jotkut palaavat vuosien, jopa vuosikymmenten päästä, ja olemme siitä hyvin iloisia.
Aila Ruohon havainnot eivät tue tällaisia paluumääriä.
– Omien tietolähteideni ja seuraamieni keskustelujen perusteella vain pieni osa palaa takaisin. Itse eronneista vain hyvin harva palaa takaisin. Itse eronneiden kohdalla ”puolet tai jopa enemmän” on ehdottomasti liioittelua.
Jehovan todistajat halusivat tuoda esille myös sitä, että vaikka Aila Ruohon kirjaan on koottu laajalla rintamalla kielteisiä kokemuksia Jehovan todistajista, on niitä lopulta saatu kasaan vain muutama kymmenen vuosikymmenten ajalta. Kirjailija näkee asian toisin.
– Pyysin kommentteja myös nykyisiltä Jehovan todistajilta. Heille oli suunnattu kysymyssarja, jossa pyydettiin kertomaan, miksi lähteneiden karttaminen on heidän mielestään hyvä asia. Ainoastaan yksi kirje saapui, mutta vastaaja ei halunnut paljastaa minulle oikeita tietojaan. En voinut ottaa yksittäistä anonyymiä mukaan. Jokainen entinen todistajakin kertoi minulle henkilötietonsa.
MTV Uutisiin yhteyttä ottanut entinen Jehovan todistaja kertoo joutuneensa yhteisön karttamaksi ja eristämäksi.
– Karttamisen alkuvaiheessa minulla oli itsetuhoisia ajatuksia, jotka häiritsivät arkea. Jehovan todistajien karttamisrangaistuksesta on tehty rikosilmoitus viime vuoden marraskuussa. Rikosnimikkeenä on henkinen väkivalta. Tapaus on edelleen esitutkintavaiheessa. Edellinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson suositteli tekemään rikosilmoituksen, hän kirjoittaa.
Juttua korjattu 21.9.2015 klo 8.30: Korjaus kohtaan, jossa sanottiin, että Jehovan todistajien karttamisrangaistuksesta on käynnissä poliisitutkinta. Haastateltava tarkentaa, että tapaus on esitutkintavaiheessa.