Tutkija penää pääministeriltä arvojohtamista: "PS:n radikalisoitumisen näkee jokainen – Orpolla on tässä todella iso vastuu"

Pääministeri Orpo sisäministeri Rantasen väestönvaihtokirjoituksista: "Yksittäinen sana ei voi riittää, täytyy katsoa konteksti" 1:29
Pääministeri Orpo sisäministeri Rantasen väestönvaihtokirjoituksista: "Yksittäinen sana ei voi riittää, täytyy katsoa konteksti"

Dosentti, yliopistonlehtori Tuija Saresma sanoo, että myös pääministeri Petteri Orpolla (kok.) on vastuu tilanteessa, jossa perussuomalaiset ovat hallituksessa.

– Haluaako hän oikeasti, että tällaiset oikeasti radikaalit toimijat ja ideologiat pääsevät Suomessa kyseenalaistamatta toimimaan, Tuija Saresma kysyy.

Hän ei pidä uskottavana Orpon väitteitä siitä, ettei tämä olisi ollut tietoinen perussuomalaisten taustoista. Saresma viittaa tapaukseen, jolloin Jussi Halla-aho kirjoitti toivovansa, että RKP:n Eva Biaudet ja SDP:n Tarja Filatov joutuisivat maahanmuuttajataustaisten raiskaajien uhreiksi.

– Ei hän ole voinut kulkea jotenkin silmät kiinni ja korvat kiinni, ettei näistä olisi mitään tietoa tihkunut.

Saresma sanoo, että perussuomalaiset on vuoden 2017 jakautumisensa jälkeen ainoastaan radikalisoitunut puolueena.

– Radikalisoitumisen näkee jokainen, joka lukee vaikka heidän maahanmuutto-ohjelmaansa. Orpolla on tässä todella iso vastuu, eikä hän kyllä ole osoittanut ihan hirveästi arvojohtajuuden merkkejä.

Orpo puhunut Rantasen kanssa

Tiistaina Orpo vastasi tiedotustilaisuudessa sisäministeri Mari Rantasen (ps.) väestönvaihtopuheita koskevaan kysymykseen.

– Olen hänenkin kanssaan lyhyesti puhunut. Hän on mielestäni itse hyvällä tavalla avannut sitä ajatteluaan, ja voin kertoa, että hänellä ei ole mitään tekemistä minkään terrorismin tai äärioikeistolaisuuden kanssa, Orpo sanoi.

Helmikuussa oikeusministeri Leena Meri (ps.) viittasi väestönvaihtoon kommentoidessaan Ylen A-studion haastattelussa Elina Valtosen (kok.) näkemystä siitä, että EU:n ulkopuolelta tulevien ihmisten työlupien määrä pitäisi ainakin kaksinkertaistaa 16 000:sta.

– Nämä lukumäärät, mitä kokoomus esimerkiksi esittää, niin kyllä ne kuulostavat vähän, anteeksi nyt vaan, väestönvaihdolta, Meri sanoi.

Tuolloin Orpo kommentoi Meren puheita Iltalehdelle.

– Kyllä se on jostain kumpujen yöstä tai en tiedä mistä pimeydestä tämmöinen ajatus tulee, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat