Tutkija: Valko-Venäjän sotilaiden lähettäminen Ukrainaan olisi Lukashenkalle poliittinen itsemurha

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka tekee poliittisen itsemurhan, jos hän lähettää joukkoja sotimaan Ukrainaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes STT:lle.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Riippumaton valkovenäläismedia Nasha Niva kertoi tänään perjantaina, että Valko-Venäjä on aloittanut pienimuotoisen liikekannallepanon.

Nasha Nivan mukaan liikekannallepano on aloitettu jo olemassa olevien taisteluyksiköiden miehittämistä varten. Nasha Nivan useiden nimettömien lähteiden mukaan aluksi palvelukseen kutsutaan väkeä maaseudulta. Ensin aseisiin olisi tarkoitus kutsua parituhatta miestä.

– Valko-Venäjällä vallitsee konsensus siitä, ettei omien joukkojen tule suoraan osallistua sotaan. Se olisi Lukashenkalle nopein tie menettää valtansa ja kirvoittaisi maassa valtavat mielenosoitukset, Arkady Moshes muistutti.

"Lukashenka ei ota riskiä"

Moshesin mielestä Aljaksandr Lukashenka on täysin tietoinen tästä eikä ottaisi riskiä etenkään nyt, kun Venäjän voitto ei näytä enää yhtä todennäköiseltä kuin sodan alussa.

Toiseksi, Valko-Venäjän armeija koostuu enimmäkseen varusmiehistä. Ammattimaisten sotilaiden lukumäärä on luultavasti vain noin 6 000–8 000 sotilasta, Moshes arvioi. 

– Joten paitsi että (joukkojen lähettäminen sotaan) olisi poliittinen itsemurha, olisi se myös sotilaallisesti merkityksetöntä, hän uskoo.

Lukashenka halua osoittaa Putinille lojaaliuttaan

Sen sijaan Lukashenka haluaa osoittaa Venäjän presidentille Vladimir Putinille olevansa tälle hyödyllinen ja lojaali.

 – Olemme ymmärtäneet, että Lukashenka auttaa jo Venäjää toimittamalla aseita Valko-Venäjän varastoista Venäjän joukoille. Tämä varmasti jatkuu, Moshes sanoi.

– Joukkojen vahvistamisella olisi merkitystä jonkin verran siinä mielessä, että Ukraina joutuisi pitämään omia joukkojaan kiinni Valko-Venäjän rajalla eikä näin ollen voisi käyttää niitä vastahyökkäysoperaatioissaan Ukrainan etelä- ja itäosissa. Moshesin mukaan Lukashenka saa Venäjän auttamisesta myös taloudellista hyötyä. 

–Venäjä on luvannut Lukashenkalle noin 1,5 miljardia dollaria niin kutsuttuja tuontikorvauksia. Sillä ei ole väliä, miksikä tätä rahaa kutsumme, mutta se tarkoittaa sitä, että Venäjä pitää Lukashenkaa ja hänen asemaansa hyödyllisenä, Moshes arvioi.

Tutkija: Suhtautuminen sotaan ei ole yhtenäistä

Valko-Venäjällä suhtautuminen sotaan Ukrainassa ei ole täysin yhtenäinen, Moshes muistuttaa. 

Hänestä maassa on ihmisiä, jotka seuraavat Venäjän näkökantoja, katsovat Venäjän televisiota ja ovat Venäjä-mielisiä. Siitä huolimatta valtaosa Valko-Venäjällä ajattelee lähes yksimielisesti, että Valko-Venäjän ei tule itse osallistua sotaan suoraan ja valtaosa on myös sitä mieltä, ettei edes Valko-Venäjän maaperää tulisi käyttää sodassa. 

– On myös tärkeä panna merkille, että kaikesta huolimatta Valko-Venäjä ei ole virallisesti ja laillisesti tunnustanut Venäjän äskettäin valtaamia alueita tai Venäjän valtaa Krimin niemimaalla. 

– Lukashenka on kyllä sanonut näin ääneen, mutta virallista ja laillista tunnustamista ei ole tehty. Tämä on tärkeä ottaa huomioon, koska se olisi niin paljon vähäpätöisempi askel kuin mobilisoida omat joukot (sotaan Ukrainassa).

Lue myös:

    Uusimmat