USA syyttää Venäjää "tahallisesta julmuudesta", venäläisöljyn hintakatosta kiivas väittely – MTV seurasi sotaa 3. joulukuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 3. joulukuuta 2022. Uusin seuranta täällä.

  • Presidentti Niinistö ei näe estettä ukrainalaissotilaiden kouluttamiselle Suomessa 
  • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
  • Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän iskut ovat "rikos ihmisyyttä vastaan"
  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.18: Yhdysvallat syyttää Venäjää tarkoituksellisesta julmuudesta Ukrainassa

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin syyttää Venäjää "tahallisesta julmuudesta" Ukrainan sodassa. Hänen mukaansa Moskova on valinnut siviilit kohteekseen tarkoituksella.

– Venäjä on ottanut siviilikohteet tähtäimeensä tahallisella julmuudella, Austin lausui tänään Kaliforniassa järjestetyssä puolustuskeskustelussa.

–Venäjän hyökkäykset ovat jättäneet jälkeensä kuolleita lapsia, tuhoutuneita kouluja ja rikkoutuneita sairaaloita.

21.22: Zelenskyi: Öljyn hintakatto ei ole vakavasti otettava

Sovittu hintakatto ei ole "vakavasti otettava", sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lauantaina. Hän kutsui 60 dollarin hintakattoa "melkoisen mukavaksi" Venäjälle ja sanoi, että ennemmin tai myöhemmin käyttöön on otettava voimakkaampia toimia.

Aiemmin hänen kansliapäällikkönsä Andri Jermak oli suositellut hintakaton laskemista 30 dollariin, koska se hänen mukaansa tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin.

– Me saavutamme tavoitteemme ja Venäjän talous tulee tuhoutumaan. Se tulee maksamaan ja olemaan vastuussa kaikista tekemistään rikoksista, Jermak kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

EU-maiden perjantaista päätöstä hintakatosta hidasti Puola, joka olisi halunnut Jermakin tapaan alhaisemman hintakaton venäläisöljylle.

19.33: Talven tuoma terveysvaara uhkaa joukkoja

Talvi, märkä ja kylmyys ovat uhka etenkin huonosti varustelluille venäläisjoukoille.

Netissä julkaistut videot venäläissotilaiden oloista Ukrainan rintamilla näyttävät osoittavan, että joukot kärsivät paleltumasairaudesta joka tunnetaan nimellä juoksuhautajalka.

Termi on peräisin ensimmäisestä maailmansodasta, jolloin Verdunissa 1916 kärsittiin samanlaisista oloista kun Ukrainan alkutalvessa: kylmyydestä ja jatkuvasta kosteudesta. Tuolloin kymmenkuukautinen taistelu vaati 300 000 sotilaan hengen.

Muun muassa Ukrainan puolustusministeriö on julkaissut kuvia Bahmutista, jossa taisteluolosuhteet muistuttavat suuresti ensimmäisestä maailmansodasta tuttuja kuvia.

Lue lisää aiheesta täältä.

16.01: Venäjä ei hyväksy öljyn hintakattoa

Venäjä ei aio hyväksyä G7-maiden ja ryhmän liittolaisten sopimaa hintakattoa venäläiselle öljylle. Asiaa kommentoi tänään Kremlin puhemies Dmitry Peskov Moskovassa.

Venäläisen uutistoimisto TASSin mukaan Peskov sanoi, että Moskova on valmistautunut hintakattoon ja analysoi nyt tilannetta. Venäjän vastaus kattoon tulisi analyysin jälkeen.

– Me emme hyväksy tätä kattoa, Peskov sanoi.

G7-maat ja Australia sopivat virallisesti perjantaina EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille.

11.55: Venäläiselle öljylle sovitun hintakaton puolitus tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin, sanoo Zelenskyin kansliapäällikkö

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikön Andri Jermakin mukaan venäläisen öljyn hintakaton laskeminen 30 dollariin tuhoaisi Venäjän talouden nopeammin. Jermak kirjoitti asiasta Telegram-viestipalvelussa.

G7-maat ja Australia sopivat virallisesti perjantaina EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille. Poliittisella tasolla päätös oli tehty jo aiemmin, mutta G7 ilmoitti virallisesta päätöksestä sen jälkeen kun EU-maat olivat päässeet asiassa sopuun.

(STT)

10.35: Yli 7000 räjähdettä poistettu Hersonin alueelta, sanoo pelastusviranomainen

Ukrainan pelastusviranomainen kertoo, että kaikkiaan 7042 räjähdettä on poistettu ja tuhottu Hersonin oblastista.

Työ miinojen ja muiden ansojen poistamiseksi alkoi Venäjän vetäydyttyä kaupungista viime kuussa.

Pelastusviranomaiset ovat tutkineet arviolta miltei 700 hehtaaria avointa maastoa, 60 kilometriä raideverkostoa ja 326 kotia.

Viranomaisen mukaan alueelle palaavien tulee olla erittäin varovaisia.

Lähde: Guardian.

10.01: ISW: Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin.

Ajatushautomon mukaan Venäjä haluaa länsimaissa syntyvän painetta neuvotteluja edeltävien myönnytysten tekemiseen, jotta Venäjä saataisiin houkuteltua neuvotteluihin.

Torstaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että länsimaiden olisi neuvoteltava ensin Venäjän noin vuosi sitten vaatimista turvallisuustakuista, jotta Venäjä suostuisi palaamaan neuvottelupöytään, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto Tass.

(STT)

9.22: Britannian puolustusministeriö: Venäjä saartamassa Bahmutin

Taistelut Ukrainassa ovat tällä hetkellä kiivaimmillaan Bahmutissa, Donetskissa, itäisessä Ukrainassa. Taistelut ovat raskaita, ja molemmat osapuolet kärsivät suuria tappioita, tutkija arvioi.

– Venäläiset joukot pikkuhiljaa vyöryttävät, lisäävät valtaamaansa aluetta Bahmutin lähistöllä, Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Juha Honkonen sanoo MTV Uutisille.

Britannian puolustusministeriö arvioi lauantaina, että Venäjä on saartamassa Bahmutia pohjoisesta ja etelästä.

Puolustusministeriön arvion mukaan Bahmutin valtaamisella itsessään ei ole merkitystä sota-operaation osalta, mutta se antaa Venäjälle mahdollisuuden uhitella Kramatorskia ja Slovianskia.

7.42: Brittitutkija kirjoitti synkän teoksen itänaapuristamme

Euroopan johtavan Venäjä-asiantuntijan mukaan Venäjä on suhtautunut länsimaihin vihollisena jo vuosikymmeniä.

Brittiläisen Keir Gilesin uusin teos ilmestyi juuri suomeksi. Tutkija vieraili Helsingissä ja loi hyvin synkkää kuvaa itänaapuristamme.

Katso MTV:n haastattelu tutkijan kanssa videolta:

6.21: G7-maat ilmoittivat virallisesti venäläisen öljyn hintakatosta

G7-maat ja Australia ovat virallisesti sopineet EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille.

Poliittisella tasolla päätös oli tehty jo aiemmin, mutta G7 ilmoitti virallisesta päätöksestä sen jälkeen kun EU-maat olivat päässeet asiassa sopuun.

Yhteislausunnossa sanotaan, että hintakaton tavoitteena on estää Venäjän hyötyminen hyökkäyssodasta Ukrainassa, tukea globaalien energiamarkkinoiden vakautta ja minimoida Venäjän hyökkäyssodan haitallisten talousvaikutusten leviäminen.

Lausunnon mukaan hintakatto astuu voimaan joko maanantaina tai hyvin pian sen jälkeen. Maanantaina on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle. Tuontikielto koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa.

(STT)

Perjantain tapahtumia:

22.35: Putin väitti Ukrainan iskeneen venäläisiin siviilikohteisiin

Venäjä jatkoi perjantaina länsimaiden arvostelua ja perättömien väitteiden levittämistä Ukrainan sodasta, kun presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat puhelimitse reilun parin kuukauden tauon jälkeen.

Puhelussa Putin väitti iskujen Ukrainan infrastruktuuria vastaan olevan väistämättömiä, koska myös Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin. Todellisuudessa sotaa ei käydä Venäjän vaan ainoastaan Ukrainan alueella.

Venäjän ohjusiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat jättäneet miljoonia ihmisiä ilman sähköä ja lämmitystä Ukrainassa.

Kremlin mukaan Putin myös moitti Scholzille länsimaita, mukaan lukien Saksaa, siitä, että nämä aseistavat ja kouluttavat Ukrainaa. Länsiliittoutuneiden apu Ukrainalle on Putinin mukaan johtanut siihen, että Ukraina on täysin hylännyt neuvottelut Venäjän kanssa.

Scholzin edustajan Steffen Hebestreitin mukaan liittokansleri kehotti Putinia edistämään mahdollisimman pian diplomaattista ratkaisua sotaan, mihin kuuluisi myös Venäjän joukkojen vetäminen pois Ukrainasta.

Lue lisää perjantain tapahtumia täältä.

Lue myös:

    Uusimmat