MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 20. heinäkuuta.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
|
23.52: Ukrainan presidentin vaimo vetosi Yhdysvaltoihin
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska on vierailulla Washingtonissa. Hän vetosi tänään tunteikkaasti kongressin kansanedustajiin ja pyysi, että Yhdysvallat lähettäisivät lisää ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainaan, kertovat CNN ja Reuters.
– Pyydän jotain, mitä en koskaan haluaisi pyytää… Pyydän aseita, ilmapuolustusjärjestelmiä, jotta raketit eivät tappaisi lastenrattaissa olevia lapsia, Zelenska sanoi.
Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi aiemmin päivällä, että Yhdysvallat aikoo lähettää neljä uutta HIMARS-raketinheitinjärjestelmää Ukrainaan osana uutta aseavustuspakettia.
23.08: Zelenskyi tyytymätön EU:n Venäjälle laatimista pakotteista: "Tämä ei riitä"
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmäsi Euroopan unionin Venäjälle laatimat pakotteet riittämättöminä.
– Tämä ei riitä, ja kerron sen kumppaneilleni rehellisesti. Venäjän täytyy tuntea paljon korkeampaa hintaa, jotta se taipuisi rauhaan, Zelenskyi sanoi videopuheessaan myöhään illalla.
Euroopan unioni käsittelee uusia pakotteita Venäjälle. EU-diplomaattien käsittelykierros Brysselissä on seitsemäs sitten sodan alettua.
Uudet pakotteet koskisivat kullan tuontia Venäjältä sekä jälleen uusia henkilöitä ja yhteisöjä.
22.22: Putin-tutkija: Putinilla on suuri suunnitelma, joka muuttaisi maailmanjärjestyksen
Venäläinen tutkija ja ajatushautomo R.Politikin perustaja Tatjana Stanovaja avaa New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan käsityksensä siitä, mikä Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuri suunnitelma on.
Putinilla on Stanovajan mukaan nyt selvä suunnitelma, joka koostuu kolmesta ulottuvuudesta.
Kolmesta Putinin tavoitteista pienin on Ukrainan maa-alueita koskeva, tällä hetkellä Donetskin ja Luhanskin alueiden hallinta.
Seuraava päämäärä näyttäisi Stanovajan mukaan olevan Kiovan suostuminen Ukrainan ”venäläistämiseen”, jolla Ukrainalta vietäisiin mahdollisuudet rakentaa omaa maataan.
Tavoite kuulostaa epärealistiselta, mutta Kreml uskoo Ukrainan alkavan sisäisesti rakoilla sodan kestettyä vuoden tai kaksi ja kaatuvan sitten itse Venäjän syliin ilman sotilaallista voimaa, Stanovaja kirjoittaa.
Putinin kolmas ja tärkein strateginen tavoite on Stanovajan mukaan uusi maailmanjärjestys.
18.58: Ukraina: HIMARS-raketit hidastaneet merkittävästi Venäjän hyökkäystä
Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin mukaan Yhdysvaltojen HIMARS-raketinheittimet ovat hidastaneet Venäjän hyökkäystä merkittävästi.
– Näillä kahdeksalla raketinheitinjärjestelmällä olemme pystyneet tuhoamaan jopa 30 komentoasemaa ja ammusvarastoa. Se on hidastanut merkittävästi Venäjän etenemistä ja vähentänyt dramaattisesti heidän tykistötultaan.
Puolustusministeri lisäsi, että Ukraina tarvitsee siltikin lisää länsimaisia pitkän kantaman tarkkuustykistö- ja raketinheitinjärjestelmiä.
– Olemme kiitollisia HIMARSista ja M270:stä. Tarvitsemme ainakin 50 tällaista järjestelmää vihollisen hillitsemiseksi. Tehokkaaseen vastahyökkäykseen tarvitsisimme vähintään sata kappaletta. Siinä tapauksessa siitä voi tulla pelin muuttuja taistelussa.
HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.
M270 eli Multiple Launch Rocket System on myös yhdysvaltalaisvalmisteinen raskas raketinheitinjärjestelmä. Iso-Britannia on luvannut toimittaa Ukrainalle kyseisen järjestelmän.
17.19: Zelenskyi Brasilian Bolsonarolle: ”Et voi olla puolitiessä Ukrainan ja Venäjän kanssa”
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi kertoneensa Brasilian presidentti Jair Bolsonarolle, ettei hän tue Brasilian puolueetonta kantaa Ukrainan sodassa.
Brasilia ei ole tuominnut Venäjää tai asettanut sille pakotteita Ukrainan sodan alettua.
Zelenskyi kertoi Bolsonarolle myös, että hän haluaisi Brasilian tukevan Ukrainaa.
– Brasilian presidentti sanoi minulle, että hän tukee Ukrainaa ja sen itsenäisyttä, mutta Brasilia pysyy puolueettomalla kannallaan, Zelenskyi sanoi CNN:lle.
Zelenskyi twiittasi käydystään puhelinkeskustelusta Bolsonaron kanssa aiemmin maanantaina. CNN:n tiedossa ei ole, milloin presidentit ovat keskustelleet.
Brasilian presidentti sanoi aiemmin viime viikolla, että hän tietää, kuinka Ukrainan sota ratkaistaan, muttei kerro sitä kenellekään.
Lue aiheesta lisää täältä.
16.31: Yhdysvallat lähettää lisää HIMARS-raketinheittimiä Ukrainaan
Yhdysvallat lähettää neljä uutta HIMARS-raketinheitinjärjestelmää Ukrainaan osana uutta aseavustuspakettia, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin uutiskanava CNN:lle.
Puolustusministeri kertoi, että apupaketti sisältää myös enemmän MLRS-raketteja sekä ammuksia tykistölle.
Puolustusministerin mukaan muu aseapupaketin sisältö julkistetaan virallisesti myöhemmin tällä viikolla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
16.05: Venäjän Lavrov: Rauhanneuvotteluissa ei ole nyt ”järkeä”
Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluissa ei ole juuri nyt mitään järkeä. Lavrovin lausunnosta kertoo Reutersin mukaan Venäjän valtion omistama uutistoimisto RIA Novosti.
Lavrov sanoi aiemmin tänään, että Venäjän ”erikoisoperaatio” Ukrainassa ei rajoitu enää itäiseen Donbasin alueeseen, vaan koskee nyt myös Hersonin ja Zaporižžjan alueita sekä koko joukkoa muita alueita.Ulkoministerin mukaan Venäjän tavoitteita on muutettu lännen asetoimitusten takia.
15.43: Putin: Venäjä sallii viljanviennin Ukrainasta, jos sen omat viljanvientirajoitukset puretaan
Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti keskiviikkona Teheranissa, että Venäjä on valmis sallimaan ukrainalaisen viljan viennin, jos se saa helpotuksia omiin viljanvientiä koskeviin rajoituksiinsa.
– Tulemme sallimaan ukrainalaisen viljan viennin, mutta lähdemme liikkeelle siitä oletuksesta, että ne rajoitukset, jotka koskevat mahdollista venäläisviljan myyntiä, poistetaan, Putin sanoi.
Kahden maailman suurimpiin viljanviejiin kuuluvan maan sota on aiheuttanut pelkoja nälänhädästä ja levottomuuksista erityisesti maiden ruoanviennistä riippuvaisissa Lähi-idän ja Afrikan maissa.
Venäjää on myös syytetty sodan aikana Ukrainasta varastetun viljan myynnistä.
14.20: Lavrov: Venäjä laajentaa sotilaallisia tavoitteitaan Ukrainassa
Venäjän sotilaalliset tavoitteet Ukrainassa eivät enää rajoitu pelkästään maan itäosaan, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov. Ulkoministerin mukaan Venäjän tavoitteita on muutettu lännen asetoimitusten takia.
Lavrov sanoi valtiollisen median haastattelussa, että kyse ei enää ole pelkästään Donetskista ja Luhanskista, vaan myös Hersonin ja Zaporižžjan alueista sekä koko joukosta muita alueita.
11.20: Tshernobylissä säteilee Greenpeacen mukaan enemmän kuin aiemmin arvioitu
Greenpeacen tutkijat kertovat, että säteilyarvot venäläissotilaiden käyttämillä alueilla Tshernobylissä ovat paikoin yli kolminkertaisia kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n arvioon verrattuna. Greenpeacen mukaan säteilyarvot ovat verrattavissa ydinjätteeseen.
8.47: Venäjän panssarinyrkki on osoittautunut panssarilapaseksi – ovatko Suomenkin miljoonien eurojen Leopard-tankit romurautaa?
Venäjän tankkitappiot ovat olleet niin suuria, että laajalti on esitetty aiheelliselta vaikuttava kysymys panssarivaunujen tulevaisuudesta.
Suomessa panssariaseisiin on uskottu. Vuonna 2014 Suomi tilasi sata kappaletta Leopard 2A6-panssareita vajaan 200 miljoonan hintaan. Ne tekivät seuraa sadalle aiemmin ostetulle Leopard 2A4:lle, jotka korvasivat venäläisvalmisteiset T-72-tankit.
Satojen miljoonien hintalapulla on lupa vaatia suorituskykyä. Ukrainan sota onkin antanut panssarivaunujen potentiaalista vähän valheellisen kuvan, arvioi panssarijoukkojen everstiluutnantti evp. Olli Dahl MTV Uutisille.
– Ongelman yksi juurisyy on, että Venäjän asevoimat eivät ole noudattaneet omaa doktoriiniaan, joka on kehitetty venäläisten panssarijoukkojen käyttöön, Dahl sanoo.
– Vaunujen, saattavan ja suojaavan moottoroidun jalkaväen, pioneerien, tykistön ja ilmavoimien yhteistoimintaa ei ole toteutettu niin kuin pitäisi, Dahl jatkaa.
Lue aiheesta lisää täältä.
0:55Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa.
6.03: USA: Venäjä aikoo liittää osia Ukrainasta itseensä tekaistuilla kansanäänestyksillä
Venäjä suunnittelee liittävänsä ukrainalaisalueita itseensä samalla tavalla kuin millä se toimi Krimin niemimaan suhteen miehitettyään sen, Yhdysvallat arvioi. Asiasta kertoo BBC.
Yhdysvaltalaisiin tiedustelutietoihin nojaten USA:n puolustusministeriön tiedottaja John Kirby totesi, että Venäjä valmistelee jo liittämistä.
Käytännössä kuvio etenisi amerikkalaisteorian mukaan niin, että Venäjä järjestäisi valloittamillaan alueilla tekaistun kansanäänestyksen. Äänestyksiä voidaan alkaa pitää jo syyskuussa, Kirby sanoi.
Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014 laajalti laittomana pidetyn kansanäänestyksen jälkeen.
5.30: Putin lupaa täyttää kaasutoimitukset "täysin" ja vaatii viljarajoitteiden purkua
Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaili viime yönä Venäjän energiajätti Gazpromin täyttävän kaikki velvoitteensa "täysin", kertoi uutistoimisto AFP.
Putin pilkkasi samalla länttä vihreään energiaan turvautumisesta.
Erityisesti Saksassa on oltu huolissaan siitä, vähentääkö Venäjä kaasutoimituksia kostona EU:n pakotteista, jotka Venäjälle on määrätty maan hyökättyä Ukrainaan.
Lue aiheesta lisää täältä.
23.48: Medvedev: Rauha syntyy Moskovan ehdoilla
Venäjän turvallisuusviranomaisen mukaan rauha syntyisi Moskovan ehdoilla, sillä Venäjän joukot iskevät ohjuksilla kohteisiin eri puolilla maata, vaikka niiden maahyökkäys on pysähtynyt, kertoo Guardian.
Venäjän viimeisimmästä suuresta aluevoitosta on kulunut kaksi viikkoa.
Ukrainan armeija sanoi tiistaina Moskovan joukkojen olevan kiireisiä vahvistaessaan asemiaan äskettäin vallatuilla alueilla sekä toteuttaessaan maahyökkäyksiä muissa kohteissa.
Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev puhui uhkailevaan sävyyn ja ilmoitti Moskovan olevan valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen.
– Venäjä saavuttaa kaikki tavoitteensa. Rauha syntyy meidän ehdoillamme.
22.36: Putin keskusteli Teheranin vierailullaan Ukrainan viljoista
Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Turkin ja Iranin presidentit Ebrahim Raisin ja Recep Tayyip Erdoganin Iranin Teheranissa.
Putin puhui myös kahden kesken Erdoganin kanssa, ja AFP:n Kremlin-lähteiden mukaan näiden keskustelujen aiheena oli viljan vienti Ukrainasta.
Putin kiitti tiistaina Erdogania sovittelevista neuvotteluista vilja-asiassa.
– Kaikkia asioita ei ole vielä ratkaistu, mutta se, että on liikettä, on jo hyvä, Putin sanoi Kremlin julkaisemien kommenttien mukaan.
Sekä Turkki että Iran ovat riippuvaisia Mustanmeren kautta rauhan aikana virranneesta tuontiviljasta, ja sodasta syntyvä ruokakriisi koettelee erityisen ankarasti Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa.
Turkki on toiminut välittäjänä avatakseen jälleen viljakuljetuksia Ukrainasta.
Ukrainan satamia saartavaa Venäjää on syytetty ruokakriisin tahallisesta aiheuttamisesta.
17.05: Ruotsalainen mies kuoli Ukrainassa
Ruotsin ilmavoimissa aiemmin työskennellyt kolmekymppinen mies on kuollut Harkovassa saatuaan kranaatista osuman rintaansa. Asiasta kertoo SVT.
– Hän tuli tänne pari kuukautta sitten, lähde kertoo SVT:lle.
Lue lisää aiheesta täältä.
Lisää maanantain tapahtumista pääset lukemaan tästä.