Virkamiesten ei pitäisi pyrkiä vaikuttamaan poliittisiin asiakysymyksiin, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
Hän viittaa Aamulehden uutisointiin, jonka mukaan valtiovarainministeriö yritti ohjailla huomiota pois hallintarekisterin kielteisistä vaikutuksista ja valikoida tiedotusvälineitä kertomaan lainvalmistelusta. Aamulehti kertoo saaneensa haltuunsa ministeriön viestintäosastolla syksyllä laaditun muistion, josta asiat käyvät ilmi. Myös STT on saanut ministeriöltä käyttöönsä saman muistion.
Toiminnalla pitäisi olla valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) siunaus, Jokisipilä sanoo.
– Jos asiantuntijamateriaalista lakaistaan maton alle osa, joka ei sovi virkamiesten tavoitteisiin, silloin ollaan edustuksellisen demokratian kannalta epäilyttävässä ja arveluttavassa tilanteessa, Jokisipilä sanoo.
Hänen mukaansa on ikuisuuskeskustelu, kuinka paljon virkamiehet käyttävät valtaa paljon täsmällistä asiantuntemusta vaativissa asioissa. Hän sanoo, että ministerillä on valtava määrä hallittavia asioita, joten virkamiehille voi avautua tilaisuuksia käyttää valtaa haluamissaan paikoissa.
– Silloin valtaa käyttää toimija, jolla ei ole poliittista mandaattia, Jokisipilä arvioi.
Muistion mukaan ministeriön tavoitteena oli vaihtaa keskustelun näkökulma omistusten julkisuudesta kilpailun avautumiseen. Lisäksi muistiossa listattiin toimittajia, joita kutsutaan tekemään hallintarekisteriin liittyviä haastatteluita.
Anteeksipyyntö ainoa vaihtoehto
Ministeriön lisäksi hallintarekisterilain etenemisessä on puhuttanut Stubbin toiminta. Jokisipilän mukaan anteeksipyyntö Ylen Ykkösaamussa oli Stubbin ainoa vaihtoehto. Hänen mukaansa Stubb ymmärsi, että kyseessä on mahdollisesti vakava asia, sillä ministerin pitäisi pyrkiä totuuteen.
Jokisipilä pitää erikoisena Stubbin torstain kyselytunnin lausuntoa, jonka mukaan noin 90 prosenttia hallintarekisterilain viranomaislausunnoista oli myönteisiä. Helsingin Sanomien mukaan 21:stä lausunnon antaneesta viranomaisesta vain vajaat kymmenen prosenttia kannatti rekisteriä. Jokisipilän mukaan kyse on joko työtapaturmasta tai tietoisesta tiettyjen asiantuntijalausuntojen painottamisesta.
– Olisin kuvitellut, että Stubb asiaa esittelevänä ministerinä ymmärtää hallintarekisteriin liittyvän tulenarkuuden ja keskustelun, jonka mukaan hallintarekisteri saattaa helpottaa sellaista toimintaa, jota sen sanotaan yrittävän estää, Jokisipilä sanoo.
Hän viittaa Stubbin ja lausuntokierroksella kuultujen viranomaisten eriäviin linjauksiin. Stubbin mukaan hallintarekisteri ei ainakaan vaikeuta harmaan talouden vastaista toimintaa. Viranomaisista muun muassa Finanssivalvonta, poliisi, syyttäjälaitos, oikeusministeriö ja verottaja ovat lausunnoissaan arvostelleet hallintarekisterin sallimista.
– Hallituksen viestintä on ollut jonkin verran sekavaa. Se on viestinyt hieman ristiin, onko hallintarekisteri hyvä vai huono asia harmaan talouden kannalta, Jokisipilä sanoo.
Hallituspuolueista perussuomalaiset on aiemmin vastustanut hallintarekisteriä. Torstain kyselytunnilla puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että asiaa on tarpeen katsoa eri kanteilta.