Pöllöraati ruoti hallituksen sote-politikointia kovin sanoin aamun Huomenta Suomessa. Raatilaisten mukaan uudistuksesta on tullut poliittinen peliväline.
Viime viikolla perustuslakivaliokunnasta vuodettu mietintöluonnos herätti kovaa keskustelua julkisuudessa. Ilta-Sanomien haltuunsa saamassa, 22. toukokuuta päivätyssä luonnoksessa sanottiin, että valinnanvapaus ei voi toteutua hallituksen vaatimassa aikataulussa.
Vuodon lisäksi sote-uudistuksen toteutumista ovat viime aikoina keikuttaneet kokoomuslaiset, jotka ovat julkisesti ilmoittaneet äänestävänsä uudistusta vastaan. Viimeisimpänä heidän joukkoonsa liittyi Susanna Koski.
Pöllöraatilaiset arvelevat silti, että käänteistä huolimatta hallitus pysyy kasassa.
– Edelleen uskon, että hallitus ei kaadu, mutta Petteri Orpo on ahtaassa raossa. On ennenkuulumatonta, millaiseen asemaan hän on joutunut. Hän oli se messias, jonka pitäisi pelastaa Kokoomus Stubbin jälkeen, mutta yksi toisensa jälkeen kansanedustajat kuten Susanna Koski, panevat häntä myllynkivien väliin, MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen analysoi.
Soteuudistus poliittinen peliväline
Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski uskoo, että kenenkään intressi ei ole kaataa hallitusta.
– Jos kokoomus ei saa valinnanvapautta läpi tässä vähän vesitetyssä muodossa, mitä kokoomus saa hallituksen kaatamisesta? Muista puolueista ei silloin löydy tekijäkaveria seuraavaan hallitukseen.
Ahtiainen arvioi, että soteuudistuksesta on tullut poliittinen peliväline.
– Sillä pelataan joka suuntaan. Kuka kansanedustajista voi nostaa käden pystyyn ja sanoa, että tuntee asian niin hyvin, että voi perustellusti sanoa, että asia on näin tai noin.
Vuodolla oli poliittinen pyrkimys
Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki kommentoi, että keskustelu perustuslakivaliokunnan ympärillä on koventunut.
– Pystyvätkö jäsenet oikeasti tekemään objektiivisesti politiikasta irti olevaa analyysia siitä, mikä on parasta, mitkä ovat perustuslailliset ongelmat ja mitä voidaan ratkaista vielä tässä aikataulussa, Lehtimäki pohtii.
Vuorikoski arvioi, että perustuslakivaliokunnan luonnoksen vuotajan tarkoitusperänä saattoi olla halu muuttaa valiokunnan mietintöä uudistukselle suopeammaksi. Myös Lehtimäki arvioi, että vuotajan pyrkimykset olivat poliittiset.
– Oppositiossa vuoto närkästyttää, koska on esitetty väite, että luonnos olisi vuotanut valiokunnasta jo aikaisemmin hallituksen edustajalle. Perustetta tällaisen väitteen tueksi ei ole esitetty, mutta on ajatus, että vuoto on masinoitu, jotta saadaan hämmennys aikaiseksi ja jotta luonnos muuttuisi suopeammaksi, Vuorikoski kertoo.
Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 9.46.