Tutkijat: Lähikontakteilta eristäytymistä sekä muita koronarajoituksia voidaan joutua jatkamaan vuoteen 2022 – sairastuneiden immuniteetti säilyisi vain vuoden

8:13imgVideo: Näin koronavirus on vaikuttanut maailman demokratioiden kehitykseen.
Julkaistu 16.04.2020 08:00

Salla Laurila

Rajoitustoimet voivat jatkua jopa vuoteen 2022, ennustaa Harvardin yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimus

Rajoitustoimia voidaan joutua noudattamaan jaksoittain niin pitkään, kunnes toimiva rokote koronavirusta vastaan on kehitetty. Ilman lääkkeitä tai rokotetta, terveydenhuollon ylikuormittumista voidaan estää vain erilaisilla sosiaalisia kontakteja rajoittavilla toimilla.

Tutkijoiden ennusteen mukaan rajoitteita voidaan joutua jatkamaan vuoteen 2022 asti. Kertaluontoinen rajoitus ei riitä saamaan pandemiaa kuriin.

Erilaisia skenaarioita

Harvardin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisia skenaarioita siitä, miten uusi koronavirus, eli SARS-CoV-2 leviää seuraavan viiden vuoden aikana ja kuinka pitkään taudin sairastunut on mahdollisesti immuuni virukselle. Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.  

Usea eri tekijä tulee vaikuttamaan siihen, miten koronavirustilanne kehittyy seuraavien vuosien aikana.

Ei ole yhdentekevää, väheneekö tartuntojen määrä kesällä ja kasvaa jälleen talvella, kuinka pitkään immuniteetti taudille säilyy ja onko muiden koronavirusten (koronavirukset ovat ryhmä ihmisten ja eläinten joukossa esiintyviä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä hengitystieinfektion) risti-immuniteetti osittain suojaava taudilta. 

Kuinka pitkään immuniteetti säilyy?

Liikkumisrajoituksia voitaisiin purkaa ilman pelkoa terveydenhuollon kuormittumisesta, jos koronan aiheuttamaan vakavaan tautimuotoon keksittäisiin lääke tai virusta vastaan kehitettäisiin rokote.

Mikäli uusi koronavirus käyttäytyy muiden ihmisillä tavattavien koronavirusten, HKU1:n ja OC43:n tavoin, immuniteetti saattaa säilyä vain vuoden verran ja tauti voi jäädä kiertämään.

Jos immuniteetti säilyy pidempään, tautia voi alkaa esiintyä uudelleen muutamien vuosien sykleissä. Myöhäisimmillään tauti saattaisi palata vasta vuonna 2025.

Lähteet: STATnews, Science.

Tutkimuksesta kirjoittivat aihemmin Tekniikan Maailma ja Yle

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus