Tutkijat paljastivat mielenkiintoisen piirteen parinvalinnasta – ihmisillä todella on omat "tyyppinsä"

shutterstock_1212903205
Ex-kumppani muistuttaa usein uutta kumppania. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 11.06.2019 19:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Toronton yliopiston tutkijat huomasivat, että ihmisten entisillä ja nykyisillä kumppaneilla on paljonkin yhteistä keskenään. Samantyyppisten ihmisten suosiminen parinvalinnassa voi selittää osin sitä, miksi joidenkin ihmisten suhteet tuntuvat aina johtavan eroon.

Jos ihminen ei ole ”omaa tyyppiä”, häntä harvoin kelpuuttaa potentiaaliseksi kumppaniksi. Toisaalta pettymykseen päätynyt suhde itselle sovituksi koetun ”tyypin” kanssa voi johtaa ajatukseen, ettei samankaltaisen ihmisen kanssa kannata yrittää toistamiseen. Se voi olla kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

PNAS-tiedelehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus nimittäin osoittaa todeksi sen monen arkikokemuksen. Ihmiset suosivat tietynlaisia ”tyyppejä” parinvalinnassa ja rakastuvat samankaltaisiin henkilöihin kerta toisensa jälkeen. 

Samantyyppisten ihmisten tapaileminen voi selittää, miksi toisten ihmisten parisuhteet tuntuvat menevän aina mönkään. Paljon kuitenkin riippuu siitä, miten ihminen itse toimii parisuhteessa, huomauttaa tutkimusta tehnyt Geoff MacDonald brittilehti The Guardianin mukaan.

Edellisessä suhteessa tehdyistä virheistä on syytä oppia ja siirtää nämä opit uuteen parisuhteeseen. Mikäli "eksä" ja "nyksä" ovat luonteeltaan samankaltaisia, virheistä oppiminen voi antaa hyvän sysäyksen parisuhteelle.

LUE MYÖS: Naiset ovat onnellisempia ilman miestä tai lapsia, väittää onnellisuusprofessori

”Eksät” ja ”nyksät” usein myös kumppaninsa kaltaisia

shutterstock_712283332

Tutkijat teoretisoivat, että samanlaisten "tyyppien" tapailu voi olla syy, miksi joidenkin ihmisten suhteet tuntuvat aina johtavan eroon. 

Tutkimuksessa käytettiin käynnistä olevasta monivuotisesta tutkimuksesta kerättyjä tietoja saksalaisista pariskunnista ja perheistä useissa ikäluokissa. Toronton yliopiston psykologit vertasivat 322 henkilön nykyisten ja entisten kumppaneiden persoonallisuuden piirteitä keskenään. Osallistujat raportoivat tutkijoille kumppaniensa luonteenpiirteistä aina uuden suhteen aloitettuaan.

Yhdeksän vuotta jatkuneen seurannan päälöydös oli, että osallistujien romanttisten partnereiden persoonallisuuksissa oli merkittäviä samankaltaisuuksia.

– Yhtenäisyys yhdestä suhteesta toiseen vihjaa, että ihmisillä on todellakin oma ”tyyppinsä”, MacDonald sanoo tiedotteessa.

Myös kumppanit keskenään näyttivät olevan samanlaisia luonteenpiirteiltään, mikä vihjaa, ettei väite toisiaan puoleen vetävistä vastakohdista pidä paikkaansa. Parisuhteen osapuolten samankaltaisuus käy kuitenkin järkeen. Jotta suhde kestää eikä kaadu riitoihin, täytyy kumppaneilla olla samoja mielenkiinnonkohteita ja samanlainen asenne elämään.

LUE MYÖS: Asiat, joita onnellisessa parisuhteessa olevat tekevät pyytämättä – kuulostaahan tutulta?

Sekä aktiivista että passiivista valintaa

Passiiviset tekijät, kuten osallistuminen samanlaisiin sosiaalisiin tapahtumiin tai työskenteleminen samassa työssä, voivat selittää osan ”eksien” ja ”nyksien” samankaltaisista persoonallisuuksista.

Pariskuntien keskenäinen samankaltaisuus kuitenkin viittaa siihen, että aktiivisella valinnalla on myös merkittävä rooli parinvalinnassa.

Ihminen saattaa esimerkiksi osallistua juhliin löytääkseen ekstrovertin kumppanin. Tämä on aktiivista valintaa.

Toisaalta ekstrovertti ihminen voi mennä juhliin, joissa on toisia ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, joista joku saattaa olla potentiaalinen kumppani. Tämä puolestaan on passiivista valintaa.

LUE MYÖS: Mies, haluaisitko enemmän seksiä? Tämä piirre vetoaa tutkitusti naisiin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The Guardian, Science Daily

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde