Venäjä on viime vuosina pyrkinyt vaikuttamaan Ruotsin politiikkaan ja yleiseen mielipiteeseen harkitulla disinformaatiolla, arvioi kaksi ruotsalaista tutkijaa tuoreessa artikkelissaan.
Martin Kraghin ja Sebastian Åsbergin mukaan Venäjä on erityisesti pyrkinyt estämään Ruotsin ja sotilasliitto Naton yhteistyön tiivistymistä. Lisäksi Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan ruotsalaisten mielipiteisiin Ukrainan ja Syyrian tapahtumista.
Kraghin ja Åsbergin artikkeli julkaistiin torstaina Journal of Strategic Studies -lehden nettiversiossa. Kragh on Ruotsin ulkopoliittisen instituutin (Utrikespolitiska institutet) vanhempi tutkija, Åsberg oli instituutissa tutkimusharjoittelijana viime keväänä.
Nato-sopimus haluttiin kaataa
Kragh arvioi Dagens Nyheterin haastattelussa, että Venäjän vaikuttamispyrkimykset näkyivät selvimmin silloin, kun Ruotsissa keskusteltiin niin sanotusta isäntämaasopimuksesta Naton kanssa.
Sopimus hyväksyttiin valtiopäivillä viime toukokuussa äänin 254-40. Se helpottaa Ruotsin ja Naton yhteistyötä mahdollisessa kriisi- tai sotatilanteessa.
– Oli ilmeistä, että he (venäläiset) halusivat kielteisen päätöksen sopimuksesta, Kragh sanoo Dagens Nyheterille.
Kraghin ja Åsbergin artikkelin mukaan virheelliset väitteet sopimuksen sisällöstä levisivät ruotsalaisiin tiedotusvälineisiin. Heidän mukaansa on kuitenkin epäselvää, mistä lähteestä tai lähteistä disinformaatio on lähtenyt leviämään.
Valeuutisia netissä ruotsiksi
Yksi Venäjän vaikutuskanava on ollut ruotsinkielisenä julkaistu Sputnik-uutissivusto. Se avattiin keväällä 2015 ja lopetettiin keväällä 2016. Kraghin ja Åsbergin mukaan Sputnik-sivusto ei julkaissut kovin paljon suoranaisesti tekaistuja uutisia, mutta kylläkin runsaasti harhaanjohtavia puolitotuuksia.
Useat valeuutiset ovat Kraghin ja Åsbergin mukaan ilmestyneet ensin venäjänkielisillä sivustoilla ja myöhemmin ruotsinkielisellä Pressbladet-sivustolla. Pressbladet muistuttaa ulkoasultaan jonkin verran iltapäivälehti Aftonbladetin nettiversiota.
7:29