Venäjällä on uutisoitu viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti Suomessa aktivoituneesta Nato-keskustelusta. Etenkin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Nato-lausuntoja on siteerattu lukuisissa venäläisviestimissä.
Uutisia ovat julkaisseet kaikki Venäjän tärkeimmät tiedotusvälineet uutistoimistoista talouslehtiin. Myös viranomaisten alas ajama Eho Moskvy -radiokanava ehti käsitellä asiaa.
Lue myös: HS: Hallituspuolueilla vahva tahto lisätä Puolustusvoimien määrärahoja nopeasti
Niinistö pitkäaikaisena presidenttinä on venäläisille jo ennalta tuttu hahmo. Tunnettuus ja presidentin arvovalta suhteessa pääministeriin näkyy siinä, että häntä on siteerattu tiuhempaan kuin venäläisille vieraampaa Marinia.
Niinistön Nato-kokous noteerattiin
Venäjän hyökkäystä seuranneina päivinä venäläismedian Suomeen liittyvä Nato-uutisointi oli yhtenäistä. Tuolloin uutisten kärjeksi nousi, että sekä Niinistö että Marin hylkäävät ajatuksen Suomen nopeasta Natoon liittymisestä.
Venäläismedia kertoi myös Suomen ja Ruotsin osallistumisesta puolustusliiton ylimääräiseen huippukokoukseen. Presidentti Niinistö osallistui viime perjantain kokoukseen etäyhteyden välityksellä.
Katso myös video: Viron pääministerin mukaan Suomen Nato-jäsenyys parantaisi Itämeren alueen turvallisuutta
8:35
Venäjän ulkoministeriön kohutiedottaja Marija Zaharova ilmoitti pian sodan alettua, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia. Myös Venäjän vastatoimenpiteitä olisi Zaharovan mukaan odotettavissa.
Kansalaisaloitteet kiinnostavat
Tällä viikolla venäläismedia on kertonut, että suomalaisia yllytetään pyrkimään Natoon. Kommersant-talouslehden mukaan "suomalaiset kallistuvat hyvin hitaasti Naton kannalle".
Uutistoimisto Tass kertoi, että jo toinen Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva kansalaisaloite keräsi lyhyessä ajassa yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan. Venäläismedia on selkeästi huomannut, että sota ja kansalaisaloitteet ovat vauhdittaneet jäsenyydestä Suomessa käytävää keskustelua.
Tv-kanava RT ja Svobodnaja pressa -sivusto käsittelivät verkkosivuillaan Ylen tilaamaa tutkimusta, jossa yli puolet vastaajista ilmaisi kannattavansa Nato-jäsenyyttä. RT mainitsee myös Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden helmikuussa tekemissä kyselyissä saadut Nato-jäsenyyden kannatusprosentit.
Svobodnaja pressa viittaa Suomen "neutraaliin statukseen" ja spekuloi, voisiko Suomi "yleisen russofobisen hysterian" myötä liittyä nopeasti Natoon ja miten Venäjän tulisi siihen reagoida. Jutussa haastatellun "riippumattoman sotilasasiantuntijan" Igor Nikolaitshukin mukaan Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisellä olisi Venäjälle jopa suurempi periaatteellinen merkitys kuin Ukrainan kohdalla.
"Toisi Suomelle vain lisäongelmia"
Venäläismedia on julkaissut viime päivinä myös Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä toppuuttelevia venäläisnäkemyksiä.
Lenta.ru -verkkolehti otsikoi, että “liittoneuvostossa varoitettiin Suomea Nato-jäsenyyden seurauksista”. Jutussa on haastateltu Venäjän parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden komitean jäsentä Sergei Tsekovia.
Tsekovin mukaan Venäjä suhtautuu kielteisesti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Tsekovin mukaan jäsenyys toisi Suomelle ainoastaan lisäongelmia. Tsekov myös huomauttaa, että Suomen ja Ukrainan tilanne on aivan erilainen. Hänen mukaansa Ukraina on “militarisoitu ja täytetty aseilla” kun taas Suomeen ei ole syntynyt ”anti-Venäjää".
Tsekovin lausunnoista kertoivat myös eräät muut venäläisviestimet.
VR:n päätös uutisoitiin laajalti
Venäjällä on uutisoitu viime päivinä myös talouspakotteiden seurauksista maiden väliselle kaupalle ja liikkumiselle.
Toistakymmentä venäläisviestintä on kertonut kuluvalla viikolla VR Groupin päätöksestä katkaista suhteet Venäjän valtion rautatieyhtiö RZD:hen rajat ylittäviä kuljetuksia lukuun ottamatta. Uutisissa referoidaan VR:n asiaa koskevaa tiedotetta ja kerrotaan toimitusjohtaja Lauri Sipposen ilmoittaneen RZD:n pääjohtajalle Oleg Belozoroville yhtiön päätöksestä pidättäytyä kaikesta muusta paitsi rajat ylittävän liikenteen kannalta välttämättömästä yhteydenpidosta.
Talouslehti Kommersant ja uutismedia RBC kertoivat tiistaina Finnairin menettäneen jopa noin viidenneksen pörssiarvostaan Venäjän ylilentojen loputtua.
Kansainväliseen uutistoimisto Reutersiin viittaava uutinen kertoi Nokian päättäneen pysäyttää tuotteidensa viennin Venäjälle pakotteiden vuoksi. Nokia on toimittanut laitteita venäläisille teleoperaattoreille. Kommersant uutisoi Reutersiin viitaten, että Nokian renkaat siirtää tuotantoaan ja varastojaan pois maasta Venäjän sotatoimien vuoksi.
Suomeen liittyviä talous- ja muita uutisia on totuttu näkemään Venäjällä etenkin Pietarin alueen mediassa. Yhteydet Suomeen ja Suomen asiat ovat perinteisesti kiinnostaneet etenkin Suomen naapurissa asuvia venäläisiä.