Tutkimus: Kilpailu ja julkinen terveydenhoito pitävät yksityisten lääkäreiden hintoja kurissa

sairas lapsi
Äiti ja lapsi lääkäriaseman odotushuoneessa Helsingissä keskiviikkona 9. syyskuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 08.09.2017 00:01

MTV UUTISET - STT

Yksityiset yleislääkärit eivät voi laskuttaa poskettomia hintoja, vaikka valinnanvapausmalli toteutuisi jossakin muodossa sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistuksessa. Kilpailu ja julkinen terveydenhoito pitävät hintoja kurissa.

– Jos yleislääkärit lähtisivät pyytämään hyvin korkeita hintoja, kansalainen todennäköisesti toteaisi, että jaksan sittenkin jonottaa julkiselle puolelle, sanoo projektipäällikkö Riina Hiltunen Turun yliopistosta.

Hiltunen ja Kelan tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola sekä Kelan johtava tutkijalääkäri Lauri Virta julkaisevat perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä tutkimuksen, jossa kysytään kilpailevatko yksityiset yleislääkärit hinnoilla.

Tutkimuksesta ilmenee, että kilpailu laskee yksityisten lääkäreiden hintoja. Erot eivät ole oleellisen suuria verrattuna siihen, toimiiko lääkäri kovan kilpailun paineessa vai onko hänellä monopoliasema tietyllä alueella, 

– Hintaero on suhteellisen pieni. Se viittaa siihen, ettei hinnoittelu missään nimessä karkaa käsistä, Hiltunen arvioi. 

Käynti yksityisellä yleislääkärillä maksoi vuonna 2014 keskimäärin vajaat 54 euroa. Hintaerosta selittyi enimmilläänkin 4,40 euroa kilpailutilanteen kireydellä.

Tutkimus perustuu sairaanhoitovakuutusten korvausrekisteriin, joka tarjoaa tarkan ja kattavan aineiston kilpailusta terveydenhoitoalalla. Tutkimus on poikkileikkaus tilanteesta vuonna 2014.

Aiempien kotimaisten kyselytutkimusten perusteella tiedetään, että yksityissektorin käyttöön vaikuttavat ennen kaikkea palvelujen parempana koettu laatu ja sairauskuluvakuutus, jonka hankkimisen syyt liittyvät yleisimmin kansalaisten tyytymättömyyteen julkiseen järjestelmään. 

Ketjuuntuminen esiin jatkotutkimuksessa 

Lääkäripalveluyritykset ovat viime aikoina ketjuuntuneet vauhdilla. Alan suuryrityksiä ovat Attendo, Pihlajalinna, Mehiläinen ja Terveystalo.

Hiltusen mukaan yksinkertaisissa analyyseissä näytti siltä, että ketjuuntuneissa yrityksissä perittäisiin hieman korkeampia hintoja kuin yhden toimipisteen yrityksissä. Tarkemmat analyysit osoittivat, että erot eivät tilastollisesti merkitseviä.

Hiltunen kertoo, että nyt julkaistua poikkileikkaustutkimusta on tarkoitus jatkaa niin, että huomioidaan ajalliset muutokset. Näin voitaisiin nostaa luotettavammin esiin muun muassa alan yrityskauppojen vaikutus hintoihin. 

Aineksia sote-uudistukselle

Tutkimus antaa aineksia sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistukselle. Tutkimuksen mukaan yksityislääkäreiden vertailukelpoisten hintatietojen tarve lisääntyy. 

– Ne helpottaisivat potilaan päätöksentekoa ja jalostaisivat markkinoilla olevia palveluntuottajia kehittämään toimintaansa parempaan suuntaan, Hiltunen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa