Vauvana imetetyt ovat tutkimusten perusteella muita harvemmin lihavia lapsena ja nuorena. Tuoreessa tutkimuksessa tämä havaittiin myös lapsilla, joiden geenit altistavat lihomiselle.
Tutkimus julkaistiin PLOS Genetics -lehdessä, ja siinä seurattiin 5 300 lasta syntymästä 18-vuotiaaksi. Lasten geneettinen lihomisalttius arvioitiin yli 90 lihomiseen liitetyn geenimuodon avulla.
Tulosten mukaan suurimmassa geneettisessä lihomisvaarassa olevien painoindeksit olivat 18-vuotiaana alhaisempia, jos heitä oli ruokittu pelkällä rintamaidolla ensimmäiset viisi kuukautta. Yhteys havaittiin kaikilla, mutta se oli voimakkaampi tytöillä. Myös lyhempi, vain kolme kuukautta kestänyt imetys liittyi pienempään lihomisriskiin, mutta yhteys oli heikompi.
Havainnot vahvistavat näyttöä imettämisen terveyshyödyistä ja osoittavat rintaruokinnan voivan ehkäistä myös geneettisesti alttiiden lasten lihomista. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa täysimetystä ainakin puolen vuoden ikään, mutta vain 40 prosenttia maailman äideistä tekee niin. Suomessa täysimetystä suositellaan 4–6 kuukauden ikään asti.
LUE MYÖS: Yksi äidin piirre lähes kolminkertaistaa lapsen lihomisriskin
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.