New Yorkin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että sähkötupakointi ei ole niin riskitöntä kuin jotkut ehkä kuvittelevat: se aiheuttaa DNA:ssa mutaatioita, jotka puolestaan voivat aiheuttaa syöpää.
Tutkimuksessa seurattiin, miten altistuminen sähkötupakan höyryille vaikutti viljeltyihin ihmisen virtsarakon ja keuhkojen soluihin sekä toisaalta eläviin hiiriin.
Sähkötupakan höyryjen kanssa kontaktiin joutuneet solut mutatoituivat paljon odotettua nopeammin. Myös hiirien keuhkoissa, virtsarakoissa, sydämissä ja DNA:n korjausjärjestelmissä havaittiin vaurioita.
Tutkimuksen tekijät olisivat valmiita luokittelemaan sähkösavukkeen höyryn karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Karsinogeenejä vapautui vähemmän kuin perinteistä tupakkaa poltettaessa, mutta tutkijat varoittavat, että sähkötupakoitsijoiden riski sairastua keuhko- tai virtsarakkosyöpään ja sydänsairauksiin saattaa silti olla savuttomia korkeampi.
Sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan vielä lisää tietoa.Shutterstock
Sähkötupakoinnin vaikutuksista liikkuu ristiriitaista tietoa, koska aihetta ei ole tutkittu kauaa eikä tietoa pitkäaikaisvaikutuksista ole olemassa. Jo ennestään on silti oltu tietoisia keuhkosolujen toiminnan häirintymisestä ja ainakin keuhkoahtaumataudin, keuhkosyövän ja mahdollisesti sydän- ja verisuonitautienkin riskin lisääntymisestä.
Mitä sähkösavukkeet ovat?
Sähkösavukkeet ovat paristo- tai akkukäyttöisiä laitteita, joissa käytettävät nesteet kuumentuvat höyryksi, jota käyttäjät sitten hengittävät keuhkoihinsa. Mahdollisten haitallisten aineiden lista on pitkä: mukana voi olla esimerkiksi nikotiinia, glyserolia, aldehydejä, PAH-aineita, pienhiukkasia sekä metalli- ja myrkkyjäämiä.
Vaaransa piilee siinäkin, että sähkösavuketeollisuuden valvonta ja säätely on melko vähäistä ja tieto tuotteiden sisältämistä aineista ja niiden määristä jopa olematonta.
Sähkötupakointi on niittänyt suosiota etenkin nuorten keskuudessa ”turvallisempana” vaihtoehtona perinteiselle tupakoinnille. Tutkijoiden mielestä tässä käsityksessä mennään hakoteille.
Lähteet: Daily Mail, Bloomberg, The Independent, PNAS, Ilmansyopaa.fi, Terveyskirjasto
Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun huomaa, ettei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan”
Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.
10:00