Tutkimus selvitti: Koronainfektion antama suoja hiipuu ilman rokotusta – tietyillä potilailla rokotus erityisen tehokas

0:50imgKATSO MYÖS: Tutkimus: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi
Julkaistu 11.10.2022 09:11

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Tutkimus selvitti, kuinka kauan koronavirusinfektio suojaa uudelta tartunnalta.

Koronavirusinfektion sairastaminen suojaa uudelta infektiolta, mutta jopa kolmanneksella potilaista vasta-aineet katoavat kokonaan viimeistään vuoden kuluttua sairastumisesta. Jos he kuitenkin ottavat koronarokotuksen, vasta-ainetasot nousevat enemmän kuin pelkän rokotuksen saaneilla.

Tiedot käyvät ilmi BMC Medicine -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa vasta-aineita mitattiin kahdesti 1 100:lta 43–72-vuotiaalta. Tutkimus tehtiin deltaviruksen ollessa valtavirus.

Mittausten perusteella 36 prosentilla koronavirusinfektion sairastaneista ei enää ollut tartunnalta suojaavia vasta-aineita vuoden kuluttua infektiosta. Etenkin tämä koski yli 60-vuotiaita.

Lue myös: Saitko koronan ennen rokotusta? Tutkimus: Näin pitkään veritulppariski on koholla

Jos infektion jo sairastanut kuitenkin otti koronavirusrokotteen, vasta-ainetasot nousivat selvästi enemmän ja pitemmäksi aikaa kuin potilailla, jotka eivät olleet sairastaneet infektiota. Rokotukset olivat erityisen tehokkaita potilailla, joiden koronainfektio oli ollut pahaoireinen. Heikoimman tehon saivat yli 60-vuotiaat ja mielenterveyspotilaat, mikä on havaittu tutkimuksissa aiemminkin.

Tulokset vahvistavat näyttöä siitä, että parhaan suojan uutta tartuntaa vastaan saavat potilaat, jotka ovat sairastaneet infektion ja ottaneet rokotuksen. Ilmiötä kutsutaan hybridi-immuniteetiksi. Havainnot olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa aineistoissa ja nykyisen omikronviruksen aikana.

Lue myös: Pitääkö viiden päivän sääntö vielä paikkansa? Ylilääkäri kertoo, milloin koronan saanut voi mennä työpaikalle

Koronatapaukset ovat jälleen nousussa:

8:25imgInfektiolääkäri kertoo, miltä syksy 2022 näyttää koronan suhteen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus