Paperisia juomapillejä on markkinoitu ekologisena vaihtoehtona muovipilleille, mutta ne saattavat olla terveydelle haitallisia.
Muovipillit kiellettiin EU:ssa vuonna 2021. MTV Uutiset kertoi tuolloin, että tuotekiellot koskevat esimerkiksi kertakäyttöisiä muovisia ruokailuvälineitä, pillejä ja vanupuikkoja.
Lue myös: Englannissa kielletään kertakäyttömuovituotteita
New York Post -lehden mukaan belgialaiset tutkijat ovat kuitenkin nyt havainneet, että paperipilleissä käytettävät kemikaalit sisältävät ympäristölle haitallisia myrkkyjä. Tutkimus julkaistiin Food Additives & Contaminants -lehdessä.
Lue myös: Muovipillit korvattiin paperisilla, mutta vakava riski jäi huomioimatta – Ruokavirastolta varoitus
Tutkimuksen tekijä ja Antwerpenin yliopiston ympäristötieteilijä, tohtori Thimo Groffen on todennut, että kasvipohjaisista materiaaleista valmistettuja pillejä mainostetaan ympäristöystävällisempänä ja kestävämpänä kuin muovista valmistettuja.
Ojasta allikkoon?
Monet yhdysvaltalaiset ravintolaketjut ovat poistaneet kertakäyttöiset muovipillit käytöstä, sillä muovipillien hajoaminen kestää satoja vuosia ja ne aiheuttavat tutkimusten mukaan monia terveysongelmia ja esimerkiksi sikiövaurioita.
Myös esimerkiksi Suomen McDonald'sit poistivat muovipillit ja vaihtoivat ne paperisiin.
Ekopilleistä luovutaan
Samaan aikaan kun muovipillejä kielletään ympäri maailmaa, ovat esimerkiksi Belgia ja Iso-Britannia luopuneet ekologisten pillien käytöstä.
Ekopilleistä luopuminen on ajankohtaista, sillä uusimman tutkimusraportin mukaan ympäristöä säästäviksi väitetyissä pilleissä on enemmän PFAS-yhdisteitä kuin muoviversiossa, joten nähtäväksi jää, muokataanko direktiivejä myös EU:ssa.
Lue myös: Ei enää muovipillejä! EU pääsi vihdoin sopuun kertakäyttömuovin kieltämisestä
Kasvipohjaisten pillien valmistuksessa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat poly- ja perfluoroalkyylipohjaisia aineita, joita kutsutaan "ikuisiksi kemikaaleiksi", sillä ne hajoavat hitaasti ja kerääntyvät ympäristöön ja ihmiskehoon. Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan altistuminen "joka kodin kemikaaleille" eli PFAS-yhdisteille voi muuttaa lapsen biologista kehitystä ja lisätä sairauksien riskejä.
Euroopan kemikaaliviraston mukaan PFAS-aineet (per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet) ovat suuri, tuhansien synteettisten kemikaalien joukko. PFAS-yhdisteitä käytetään useissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi. Lisäksi yhdisteitä käytetään esimerkiksi palonestoaineina joissain sisustustekstiileissä sekä sähkö- ja elektroniikkatuotteissa. Tunnetuimpia PFAS-yhdisteiden käyttökohteita ovat esimerkiksi paistinpannut, vettähylkivät tekniset vaatteet ja suksivoiteet.
Lue myös: Pariisissa neuvotellaan kansainvälisestä muovisopimuksesta
Tutkijat analysoivat PFAS-pitoisuuksia 39:stä juomapillimerkistä, jotka koostuivat viidestä eri materiaalista: paperista, bambusta, lasista, ruostumattomasta teräksestä ja muovista.
He havaitsivat, että paperipillit sisälsivät eniten haitallisia yhdisteitä, ja peräti 90 prosenttia paperipilleistä sisälsi kyseisiä kemikaaleja.
Bambupillit, joita myös vihreänä vaihtoehtona markkinoidaan, sijoittui PFAS-yhdisteiden osalta toiseksi, se sisälsi niitä 80 prosenttia.
Muovipillit olivat kolmantena, ne sisälsivät PFAS-yhdisteitä 75 prosenttia. Teräspillit eivät sisältäneet haitallisia kemikaaleja lainkaan.
Lue myös: Tutkija varoittaa: Kemikaalit heikentävät sperman määrää ja laatua – yhä useampi pari voi joutua hedelmöityshoitoihin
THL:n mukaan ihmisen kannalta merkittävin PFAS-yhdisteiden lähde on ravinto. Yksittäisistä ruoka-aineista merkittävimpiä ovat kala, hedelmät, liha ja kananmunat.
Kerroimme hiljattain, että viimeisimpien tutkimusten mukaan ikuisuuskemikaaleja on löydetty myös kuukautistuotteista.
Lue myös: EU-direktiivi pistää pakkaukset uusiksi: Valiolta miljoonainvestoinnit, tällainen on uudenlainen korkki
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Food Additives & Contaminants, ECHA, THL,