Kuskin tehtävä on kuljettaa autoa turvallisesti, ei näprätä kännykkää.
Kaksi viidestä (39,6 prosenttia) suomalaisesta kertoo lukeneensa viestejä tai selanneensa somea ajon aikana. Asia ilmenee kansainvälisestä tutkimuksesta.
Suomalaiset kuskit pärjäsivät muita maita heikommin, sillä eurooppalainen keskiarvo luvusta on selvästi pienempi, 23,2 prosenttia.
44,4 prosenttia suomalaisista kertoo myös puhuvansa puhelimeen ajaessaan niin, että se on kädessä. Tämäkin on selvästi kansainvälistä keskiarvoa (22,2 prosenttia) enemmän.
ESRA-tutkimus kartoittaa liikennekäyttäytymistä, -asenteita ja -mielipiteitä eri maissa. Tuoreimmat tulokset on kerätty vuoden 2023 aikana ja kyselyyn vastasi yli 42 000 tienkäyttäjää. Maita oli mukana 39.
Lue myös: Moni autoilija laiminlyö tämän tärkeän tarkistuksen
Riskit aliarvioidaan
Monet kuskit aliarvioivat kännykän käytön aiheuttamat riskit ja uskovat, että heille sattuu onnettomuus vähemmän todennäköisesti kuin muille.
– Tutkimusten mukaan tarkkaamattomuus kuitenkin vähintään tuplaa onnettomuuteen joutumisen riskin. Peräänajoriski on jopa kahdeksankertainen, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen kertoo tiedotteessa.
Kännykkäkuskit aiheuttavat suomalaisissa pelkoa.
70 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi viimeisen vuoden aikana pelänneensä kävellessä ainakin silloin tällöin kännykkään keskittyvää autoilijaa.
Autoa ajaessa ilmiötä pelkäsi 72 prosenttia*.
Kun kuljettaja käyttää puhelinta, katse siirtyy pois liikennetilanteesta samalla kun auto etenee esimerkiksi viidenkympin vauhdissa 28 metriä kahdessa sekunnissa.
Kännykkää tuijottava kuski ajaa käytännössä tovin sokkona.
Lue myös: Poliisi on löytänyt autoista lukuisia kiellettyjä laitteita – ihmiset yrittävät hämätä: "Kuvitellaan, ettei poliisi löydä"
Turvallisuus on ensisijaista
Sillä ei ole merkitystä, mikä tarkkaamattomuuden aiheuttaa liikenteessä. Sillä on merkitystä, kuinka pitkäksi aikaa kuskin katse siirtyy liikenteestä muualle.
Ajon aikana kaikki toiminnot pitäisi pystyä suorittamaan alle kahden sekunnin vilkaisulla. Riski onnettomuuteen joutumiselle lähtee kasvamaan tämän jälkeen, kertovat tutkimukset.
Jääskeläinen muistuttaa, että turvallinen ajaminen on ensisijaista ja kaikki muu toissijaista.
– Liikenteessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla. Äkilliset muutokset jäävät huomaamatta, jos kuljettaja keskittyy esimerkiksi viestittelyyn.
– Moni ei tule ajatelleeksi, että tarkkaamattomuus vaikuttaa myös onnettomuuden vakavuuteen, kun jarrutus viivästyy.
*Liikenneturva selvitti suomalaisten asenteita tarkkaamattomuudesta marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 1035 ihmistä, joista autoilijoita 82 prosenttia.
Katso myös: Kuinka vaarallinen kännykkä ratissa oikeasti on?
6:35Kuinka pitkän matkan auto ehtii kulkea siinä ajassa, kun Jere lukee ratissa lyhyen tekstiviestin? Katso videolta!
Lue myös:
Saako kuulokkeet päässä ajaa autoa? Asiantuntijalla selkeä kanta
Äidin ja kehitysvammaisen pojan matka vuokra-autolla tyssäsi varoitusvaloon – yritys ei suostunut korvaamaan taksikuluja
Hajonneita auton tuulilaseja menee nykyään enemmän vaihtoon – tästä se johtuu
Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!
Lähde: Liikenneturva