Tutkimus: Tämä on sopiva väli raskauksille – liian nopea synnytystahti voi jopa lyhentää äidin elinikää

0:40imgTiedätkö, mikä on synnytyksen käynnistämiseen käytetty ballonkimenetelmä?
Julkaistu 23.10.2020 07:50

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna peräkkäisten sisarusten ikäeron olisi hyvä olla ainakin 2–3 vuotta. Tuoreen tutkimuksen mukaan selvästi tätä pienempi väli synnytyksissä voi jopa lyhentää äidin elinikää.

Tutkimus perustuu 18 000 vuosina 1964–1976 vähintään kaksi lasta synnyttäneen äidin seurantaan, jota jatkettiin vuoteen 2016 saakka. Keskimäärin 49-vuotisen seurannan aikana 3 300 naista kuoli.

Riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen suurempi naisilla, joiden raskauksien välissä oli alle 15 kuukautta, tulokset osoittivat. Tämä todettiin verrattuna naisiin, joiden raskauksien välissä oli 33–68 kuukautta eli noin 3–5 vuotta.

LUE MYÖS: Perheeseen saapui viisi lasta vuoden sisään – sitten syntyivät vielä neloset: "En usko, että se on vielä uponnut tajuntaamme"

Myös pitkä väli synnytyksissä yhteydessä kuolleisuuteen

Yhteys havaittiin myös analyysissa, jossa keskityttiin sydän- ja verisuonitaudeista johtuviin kuolemiin, mutta siinä myös pitkä, yli kuuden vuoden väli synnytyksissä liittyi suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana. Syöpäkuolleisuuteen synnytysväli ei vaikuttanut.

Aiemmissa tutkimuksissa lyhyt synnytysväli on yhdistetty myös monien raskauskomplikaatioiden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Tämän vuoksi Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa ainakin kahden vuoden väliä.

Käytännössä lyhyeen raskausväliin liitetyt vaarat eivät kuitenkaan ole kovin suuria, joten äitien ei tarvitse pelästyä, jos he tulevat raskaaksi pian edellisen raskauden jälkeen. Riskit on silti hyvä tietää, jotta ne voidaan huomioida.

LUE MYÖS: Näin voi todella käydä! Loviisalainen Heidi sai tietää olevansa raskaana vasta synnytyksessä: "Ajattelin, että voihan helvetti"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus