Kolesteroli ja statiinien hyödyt ovat puhuttaneet jälleen, kun syyskuun puolivälissä julkaistiin tutkimus, jossa lääkkeiden hyöty kyseenalaistettiin. Kardiologian erikoislääkäri Mika Laine ei pidä tutkimusta kovinkaan luotettavana. Laineen mukaan kirjoittaja on tunnettu statiinien vastustaja ja se asettuu valtavaa tutkimusnäyttöä vastaan. Kolesteroli ei kuitenkaan ole ainoa tai suurin sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttaja.
Syyskuun puolivälissä julkaistiin jälleen tutkimus, jossa sydän- ja verisuonitauteihin käytettävän statiini-lääkityksen hyöty kyseenalaistettiin.
Expert Review of Clinical Pharmacology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa väitetään, että ymmärrys sydän- ja verisuonitaudeista on muuttunut aiempaa laaja-alaisemmaksi eikä korkea kolesteroli ole enää yksiselitteisesti niiden aiheuttaja.
Siinä myös esitetään, että statiinien hyöty on yhä kyseenalaisempi tilanteissa, joissa sitä käytetään ensisijaisena sydän ja verisuonitautien ehkäisijänä.
Tutkimus on herättänyt jälleen keskustelua kolesterolista. Suomalainen kardiologian erikoislääkäri Mika Laine huomauttaa, että tutkimuksessa on oikeastaan kyse katsauksesta, joka on tehty aiemmin kerättyyn potilasdataan.
– Sen pääkirjoittaja on tunnettu statiinien vastustaja, Laine huomauttaa.
”Tupakointi suurin riskitekijä”
Laine ei kiistä kaikkea, mitä kirjoituksessa esitetään. Hän huomauttaa, että LDL-kolesteroli on ainoastaan yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.
– Kaikkein suurin riskitekijä on tupakointi. Jos vastaanotolleni tulee verrattain nuori 50-vuotias ihminen, joka on sydäninfarktin riskissä, todennäköisesti hän tupakoi, Laine kertoo.
– Myös ylipaino ja stressi ovat riskitekijöitä.
Kolesteroli on siis vain yksi tekijä, joka kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Riski kasvaa erityisesti, jos on myös muita riskitekijöitä.
”Lääkkeitä epäilevät jopa ne, jotka hyötyisivät niistä”
Keskustelu kolesterolista ja sen roolista sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana nousee pinnalle säännöllisin väliajoin, sillä veren LDL-kolesterolipitoisuutta alentavaa statiini-lääkitystä käytetään niin laajalti – statiineja syövät sadat tuhannet suomalaiset – eivätkä ne ole täysin vaarattomia.
Statiinihoito lisää tyypin 2 diabeteksen ja haimatulehduksen riskiä ja joissain harvinaisissa tapauksissa ne voivat aiheuttaa lihashaittoja ja neurologisia oireita. Jos statiinien käytön lopettaa yllättäen, ne voivat lisätä sydäninfarktin riskiä.
Laine kuitenkin vakuuttaa, että statiinien hyödyt sydänsairauksien riskien pienentämisessä ovat moneen kertaan todetut.
– Nyt julkaistussa tutkimuksessa on hyviä pointteja, mutta valtava tutkimusnäyttö osoittaa ihan muuta.
Laine painottaa, että lääkärin täytyy aina potilaan lääkitystä pohtiessaan miettiä, millaisia hyötyjä ja haittoja lääkkeestä on potilaalle. Harva lääke on täysin vaaraton, mutta potilaalle määrätään vain lääkkeitä, joiden hyödyt ovat haittoja suuremmat.
– Ongelma statiini-keskustelussa on se, että lääkkeitä epäilevät jopa ne, jotka hyötyisivät niistä suuresti.