Tutkimus: Tuttu lääke voisi ehkäistä suolistosyöpää tietyillä ihmisillä

Säännöllinen aspiriinin käyttö voi tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan auttaa pienentämään paksu- ja peräsuolen syövän riskiä etenkin niiden kohdalla, joiden elämäntavat ovat epäterveelliset. Tutkimushavainnoista uutisoi CNN.

Säännöllinen aspiriinin käyttö saattaa uuden tutkimuksen mukaan pitää onkologin loitolla ainakin paksusuolen ja peräsuolen syövän osalta. Eniten se näyttäisi tässä mielessä hyödyttävän niitä, joiden elämäntavat ovat epäterveelliset, kertoo hiljattain JAMA Oncology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen lähtökohta

Tietyt elämäntapatekijät näyttäisivät lisäävän paksusuolen ja peräsuolen syövän riskiä. Näitä ovat esimerkiksi epäterveellinen ruokavalko, alkoholin käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi ja korkea painoindeksi.

Terveellisempien elämäntapojen omaksumisen lisäksi lääkärit ovat CNN:n mukaan Yhdysvalloissa usein suositelleet matalia annoksia aspiriinia paksusuolen syövän riskin vähentämiseksi. 

Yhdysvalloissa asiantuntijapaneeli antoi erään aspiriinisuosituksen vuonna 2016, mutta vuonna 2022 se käänsi asiassa kurssiaan. Syynä oli huoli siitä, että aspiriini voi aiheuttaa verenvuotoa. Aspiriini voi aiheuttaa myös ruoansulatuskanavan ongelmia.

Suositusten muututtua tämän nyt julkaistun tutkimuksen tekijät päättivät selvittää, onko olemassa ihmisryhmiä, jotka hyötyisivät aspiriinista enemmän ja joille se olisi riskin arvoinen.

Tutkimuksessa yli 100 000 ihmisen tiedot

Tutkimusta varten tarkasteltiin yli 107 655 ihmisen tietoja. Heidän tietonsa saatiin paikallisista suurista Nurses' Health Study - ja Health Professionals Follow-Up Study -tutkimuksista.

Suurin osa osallistujista oli valkoihoisia. Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa pitäisikin toistaa moninaisemmilla väestöryhmillä, jotta nähtäisiin, ovatko päätelmät samat.

Vuosikymmenen seuranta ja kyselyitä

Osallistujia seurattiin vähintään kymmenen vuoden ajan paksusuolen ja peräsuolen syövän varalta. Lisäksi heille tehtiin kyselytutkimuksia, joissa selvitettiin heidän elintapojensa terveellisyyttä.

Tutkimuksissa arvioitiin osallistujien painoindeksiä, alkoholinkäyttöä ja ruokavaliota, sitä, tupakoivatko he ja kuinka paljon he harrastivat liikuntaa. 

Säännölliseksi aspiriinin käytöksi tässä tutkimuksessa katsottiin kahden tai useamman normaalivahvuisen aspiriinin tai kuuden tai useamman matala-annoksisen aspiriinin käyttö viikossa. 

On hyvä huomata, että tarkastelussa olivat Yhdysvalloissa myytävät aspiriinivalmisteet.

Alla olevalla videolla parantumatonta suolistosyöpää sairastava Hannu kertoo tarinansa. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia havaintoja tutkimuksessa saatiin

Säännöllisesti aspiriinia käyttävillä havaittiin olevan 18 prosenttia pienempi riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään kuin niitä käyttämättömillä. 

Osallistujilla, joilla todettiin olevan epäterveelliset elämäntavat, oli käytöstä enemmän hyötyä. Näin oli erityisesti silloin, jos he tupakoivat tai jos heidän painoindeksinsä oli yli 25. BMI 25–29,9 katsotaan ylipainoksi.

– Tuloksemme osoittavat, että aspiriini voi suhteellisesti pienentää huomattavasti kohonnutta riskiä niillä, joilla on useita paksusuolen ja peräsuolen syövän riskitekijöitä, kertoo lääkäri Daniel Sikavi, tutkimuksen pääkirjoittaja ja gastroenterologi sähköpostitse CNN:lle.

– Sen sijaan terveellisempiä elämäntapoja noudattavilla henkilöillä on pienempi lähtötilanteen riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Siksi aspiriinista saatava hyöty oli edelleen ilmeinen, vaikkakin vähäisempi.

Syytä ei tiedetä

Tutkimuksessa ei pystytty määrittämään syytä sille, miksi säännöllinen aspiriinin käyttö näytti olevan niin hyödyllistä. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että aspiriini saattaa estää tulehdusta edistäviä signaaleja, jotka voivat johtaa syöpään.

Vaikka muut tutkimukset ovat osoittaneet aspiriinin hyötyjä paksusuolen ja peräsuolen syövän ehkäisyssä tietyissä väestöryhmissä, tulokset ovat tämän tutkimuksen tekijöiden mukaan olleet epäjohdonmukaisia.

Heidän mukaansa lääkäreiden pitäisi punnita erilaisia elämäntapaan liittyviä riskitekijöitä, kun he päättävät, pitäisikö jonkun ottaa säännöllisesti aspiriinia paksusuolensyövän ehkäisemiseksi.

Alla olevalla videolla kysytään, mikä on geenien merkitys syövän synnyssä. Juttu jatkuu videon alla.

Ulkopuolisen tutkijan kommentit

Lääkäri ja American Cancer Society -järjestön varajohtaja Christina Annunziata toteaa CNN:lle, että tutkimuksen mukaan aspiriinilla oli suurin vaikutus ihmisillä, joilla oli eniten paksusuolen syövän riskitekijöitä.

Annunziata ei ollut mukana tutkimuksen teossa.

Annunziatan mukaan on tärkeää pitää mielessä, että tutkimus ei ole satunnaistettu kliininen tutkimus, jossa verrataan ihmisiä, jotka saivat aspiriinia, niihin, jotka eivät saaneet aspiriinia. Niinpä siinä on rajoituksia, jotka on pidettävä mielessä, ja lisätutkimuksia tarvitaan.

Hän pitää tutkimusta kuitenkin hyvänä muistutuksena siitä, että syöpä ei ole väistämätön asia ja että ihmiset voivat omilla toimillaan pienentää sairastumisriskiään.

– On asioita, joita voit muuttaa elämäntavoissasi ja jotka pienentävät riskiäsi, Annunziata sanoo.

Näitä ovat muun muassa terveen painon ylläpitäminen, runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio sekä alkoholin vähentäminen.

"Melko vakuuttavia" havaintoja

Lääkäri Raymond DuBois, American Association for Cancer Research -järjestön entinen puheenjohtaja, kertoo CNN:lle ihmetelleensä aina sitä, miksi joissakin tutkimuksissa on havaittu hyötyjä ja toisissa taas ei, kun hän itse on seurannut aspiriinisuositusten muuttumista yli kahden vuosikymmenen ajan. Hän uskoo, että tämä tutkimus voi auttaa ratkaisemaan mysteerin.

DuBois sanoi, että tutkimuksen todisteet osoittavat "melko vakuuttavasti" aspiriinin hyödyllisen vaikutuksen epäterveellisimmälle osallistujaryhmälle.

– Yritämme parhaan kykymme mukaan saada ihmiset terveempään kuntoon, mutta joillakin ihmisillä laihduttaminen tai tupakoinnin lopettaminen on hyvin vaikeaa.

Aspiriini voisi DuBoisin mukaan olla yksinkertainen vaihtoehto, joka voisi auttaa erityisesti niitä, joilla on suurin riski. 

DuBois on Etelä-Carolinan lääketieteellisen yliopiston Charlestonissa sijaitsevan Hollingsin syöpäkeskuksen johtaja eikä hän ollut mukana tutkimuksessa.

Koska hyöty ilmeni vain kahdella tavallisella aspiriinilla viikossa, se saattaa DuBoisin mielestä lievittää verenvuotoriskiä koskevia huolia.

Ylilääkäri: Älä napsi aspiriinia noin vain! 

Lääkäri Jennifer Davids, Bostonin lääketieteellisen keskuksen paksu- ja peräsuolikirurgian ylilääkäri, sanoo kovasti toivovansa, että ihmiset välttäisivät päätymistä hänen vastaanotolleen, mutta hän varoittaa, että kaikkien ei pitäisi vain alkaa ottaa tavallista aspiriinia.

– Se ei ole riskitöntä, hän toteaa CNN:lle.

Myöskään Davids ei ollut mukana tutkimuksen teossa.

Älä hylkää terveellisiä elämäntapoja!

Davidsin mukaan tutkimus on merkittävä askel oikeaan suuntaan pyrittäessä ymmärtämään, ketkä voivat hyötyä aspiriinista eniten. Ihmisten tulisi kuitenkin ensin keskustella lääkärinsä kanssa selvittääkseen, sopiiko säännöllinen aspiriini heille.

Davids lisää, että tämä tutkimushavainto ei tarkoita lupaa luopua terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta, tupakoinnin välttämisestä ja alkoholin käytön minimoimisesta.

– Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että aspiriini korvaisi kaikki muut tekijät, jotka ovat välttämättömiä terveellisten elämäntapojen ja syöpäriskin vähentämisen kannalta, hän sanoi.

Katso myös video: Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää?

Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää? 2:20
Kesäisiä ruokamyyttejä murtaa ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat