Laitoksen mukaan on mahdollista, että Kiinan päästöjen huippuluvut saavutettiin jo viime vuonna.
Kiinan hiilidioksidipäästöt vähenivät maaliskuussa ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun maan talous alkoi avautua koronapandemian jälkeen, kertoo tuore raportti.
Centre for Research on Energy and Clean Air -tutkimuslaitoksen mukaan päästöjen väheneminen johtui uusiutuvan energian kapasiteetin lisäämisestä sekä rakentamisen voimakkaasta hiipumisesta.
Jos uusiutuvien energialähteiden kasvu jatkuu nykyisellä erittäin nopealla tasolla, on mahdollista, että Kiinan päästöjen huippu saavutettiin viime vuonna, kirjoittaa laitoksen tutkija Lauri Myllyvirta.
Kiinan päästöt olivat virallisten lukujen perusteella tehtyjen analyysien mukaan maaliskuussa kolme prosenttia pienemmät kuin viime vuoden maaliskuussa. Vaikka kyseessä onkin toistaiseksi vain yksittäinen mittaustulos, se voi Myllyvirran mukaan olla osoitus laajemmasta trendistä.
Hiilivoimasta ei ole luovuttu
Sähkön tuotannon päästöt ovat vakaantuneet aurinko- ja tuulienergian lisääntyvän käytön vuoksi, kertoo tutkimus. Teräksen tuotanto on vähentynyt kahdeksan prosenttia ja sementin tuotanto jopa 22 prosenttia vuodessa. Koska kiinteistökauppa on pahassa lamassa, sementin tuotantoluvut pysynevät matalina.
Samaan aikaan sähköautojen yleistyminen on vähentänyt öljyn kysyntää. Autojen myyntitilastojen mukaan autokannasta kymmenen prosenttia on nyt sähköautoja, kun vastaava luku viime vuonna oli seitsemän prosenttia.
Myllyvirran mukaan olennaista on, että vaikka sähkönkulutus kasvoi muun muassa ilmastointilaitteiden lisääntyneen myynnin vuoksi, liki 90 prosenttia kasvaneesta kapasiteetista katettiin uusiutuvilla energianlähteillä.
Aurinko- ja tuulivoimalla tuotetaan toistaiseksi kuitenkin vasta noin 15 prosenttia Kiinan energiasta.
1:50
Päästöt saattavat kuitenkin vielä kääntyä myös kasvuun, koska Kiina panostaa voimakkaasti talouskasvun saamiseen uuteen nousuun. Sen lisäksi maa investoi edelleen myös hiilivoimaloihin. Vaikka hiilivoiman kasvu hidastuikin hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, useita uusia voimaloita on suunnitteilla.
Lauri Myllyvirta on Centre for Research on Energy and Clean Air -tutkimuslaitoksen johtava analyytikko ja yksi sen perustajista. Laitoksen päätoimipaikka on Suomessa, ja sillä on henkilöstöä Euroopassa ja Aasiassa.