Tutkimuslaitos: Pohjois-Korean viimeisin ydinkoe oli niin voimakas, että se liikautti vuorta

pohjois-korea
Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston välittämä kuva, jonka väitetään otetun tilaisuudesta, jossa juhlittiin syyskuun alussa räjäytetyn vetypommin parissa työskennelleitä ihmisiä. Kuva on päivätty 10. syyskuuta 2017. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.09.2017 20:05
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Pohjois-Korean viimeisin ydinkoe oli räjähdysvoimaltaan niin suuri, että se liikautti vuorta, kertoo joukkotuhoaseita seuraavan tutkimuslaitoksen johtaja blogissaan

Pohjois-Korea räjäytti syyskuun 3. päivänä suuren pommin. Räjähdyksen aiheuttama järistys havaittiin seismisillä asemilla ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Ydinkokeen jälkeen Airbus-avaruusteknologiayhtiön TerrraSAR-X-satelliitti paljasti, että Pohjois-Korean pohjoisosassa sijaitsevaan Mantapsan-vuoreen oli ilmestynyt noin 340 neliömetrin laajuinen vajoama. 

Vuoren uumenissa sijaitsee tunneliverkosto ja ydinkoetukikohta Punggye-ri jossa on aikaisemminkin räjäytelty. Ei tosin koskaan samassa mittakaavassa.

– (Satelliittikuvista) voi nähdä, että räjähdys selvästi liikutti vuorta, mikä kertoo räjähdyksen voimasta, mutta myös siitä, että se tapahtui samassa tunneliverkostossa kuin neljä aikaisempaa ydinkoetta, yhdysvaltalaisen James Martin Center for Nonproliferation Studies -tutkimuskeskuksen (CNS) Itä-Aasian ohjelman johtaja Jeffrey Lewis kirjoittaa blogissaan. CNS tarkkailee joukkotuhoaseita ja niiden leviämistä maailmalla. 

Lewisin mukaan Mantapsanin korkeudeksi oli mitattu ennen ydinkoetta 2205 metriä. Sittemmin lukema on laskenut.

Pohjois-Korean voimakkain ydinkoe tähän mennessä

Räjähdyksen jälkeen Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA tiedotti, että valtio on kehittänyt vetypommin, jonka voisi asentaa mannertenväliseen ohjukseen. 

Asiantuntijat ovat arvioineet, että ydinkoe oli Pohjois-Korean tähän mennessä voimallisin.

Helsingin yliopiston seismologian instituutin tutkijatohtori Lars Kaislaniemi kertoi aiemmin MTV Uutisille, että räjähdyksen energiamäärä oli jopa 30-kertainen edelliseen verrattuna.

Vuoren vajoamasta uutisoinut yhdysvaltalainen sanomalehti Washington Post kertoo, että kuluneen viikon aikana valmistuneiden mittaustulosten perusteella räjäytyksen voimaksi on arvioitu jopa 250 kilotonnia. Jos lukema pitää paikkaansa, pommi oli lähes 17 kertaa suurempi, kuin Japanin Hiroshimaan vuonna 1945 pudotettu ydinpommi.

Ydinkokeen jälkimainingeissa Pohjois-Korealle on asetettu uusia pakotteita, joiden toivotaan patistelevan valtiota takaisin neuvottelupöytiin. 

YK:n turvallisuusneuvoston tiistaina hyväksymä päätöslauselma muun muassa kieltää maakaasun viennin ja rajoittaa jalostettujen öljytuotteiden vientiä Pohjois-Koreaan. Se myös kieltää myöntämästä uusia työlupia pohjoiskorealaisille, jotka työskentelevät ulkomailla. 

Etenkin maakaasuun ja öljytuotteisiin kohdistuvien pakotteiden odotetaan kurjistavan maan taloutta entisestään ja suostuttelevan valtion johtoa harkitsemaan ydin- ja ohjuskokeista luopumista.

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korean kriisi