Perustuloa saatetaan kokeilla Suomessa satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyllä alueella. Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018.
Perustulokokeilua selvittävä tutkimusryhmä antoi alustavan ehdotuksen kokeilun järjestämisestä tänään sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.).
Lopullinen ehdotus kokeilusta on määrä antaa marraskuussa.
Kelan yhteiskuntasuhteiden johtajan, professori Olli Kankaan mukaan pohdintaan on jäänyt osittaisen perustulon malli. Siinä ihmisille maksettaisiin perustulon lisäksi syyperusteisia etuuksia. Näin vältettäisiin esimerkiksi ongelma siitä, että sama summa ei riitä asumiseen pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa korkeiden asumiskustannusten takia.
Tuen tasoksi 550 euroa kuukaudessa?
Tuen taso voisi olla ryhmän mukaan esimerkiksi 550 euroa kuukaudessa.
Kangas muistutti, että kyse on vasta ehdotuksesta perustulokokeiluksi. Hallitukselta odotetaan seuraavaksi poliittisia linjauksia.
– Perustulo ei ole mikään ihmevempain, joka ratkaisee kaikki ongelmat, Kangas sanoi.
Perustulokokeilua selvittävä tutkimusryhmä ehdottaa kaksiosaista otantaa: satunnaistettua valtakunnallista otantaa sekä alueellista, intensiivisempää otantaa. Perustulon tavoitteena olisi yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää ja kannustaa työn tekemiseen. Ryhmän mukaan perustulo ratkaisisi väliinputoamis- ja byrokratiaongelmia, mutta se ei yksin riitä ratkaisemaan kaikkia kannustinongelmia.
Valtioneuvoston kanslia on kilpailuttanut perustulokokeilun järjestämisen. Tehtävän saivat yhdessä Kela, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Helsingin, Tampereen, Itä-Suomen ja Turun yliopistot, Sitra, ajatushautomo Tänk sekä Suomen yrittäjät. Myös Kuntaliitto osallistuu tehtävään.
Äänestys perustulo