Perustulokokeiluun 2000 työtöntä – osallistuminen pakollista

työtön (2)
Kokeilua on myös kritisoitu rajusti.Lehtikuva
Julkaistu 09.09.2016 19:09

MTV UUTISET - stt

Perustulokokeilu on starttaamassa ensi vuonna, ja siihen liittyvän lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi tänään.  

Lausunnoissa rohkeus kokeiluun saa kiitosta, mutta kokeilun toteuttamisen mallia myös kritisoidaan voimakkaasti.  

Hallitusneuvos Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kritiikin kohteet ovat olleet tiedossa. Hänen mukaansa otoksen pienuus johtuu siitä, että Kela ei pysty isompaa otosta käsittelemään.

TÄSTÄ PERUSTULOSSA ON KYSE:

-Hallituksen ohjelmaan sisältyvä perustulokokeilu on tarkoitus toteuttaa ensi vuonna ja vuonna 2018.  
-Kokeilulla on tarkoitus tutkia muun muassa, voisiko perustulolla vähentää sosiaaliturvan kannustinloukkuja.  
-Kokeiluun ollaan ottamassa Kelan työttömyysturvaa saavia koehenkilöitä. Kohdejoukosta poimittaisiin satunnaisotannalla 2 000 hengen kokeiluryhmä.  
-Osallistuminen olisi pakollista, jotta kokeilusta saatavat tulokset eivät olisi vääristyneitä.  
-Koeryhmälle maksettava summa olisi 560 euroa kuukaudessa.  
-Perustulo olisi saajalleen verovapaata tuloa.  
-Perustuloa saavia verrattaisiin kokeilun ajan kohdejoukkoon kuuluvaan verrokkiryhmään, jolle ei maksettaisi perustuloa.  

 

– Olemme tienneet, että tämä ei ole oikea perustulokokeilu siinä mielessä, että verottaja ei pysty muuttamaan verotusta tässä aikataulussa, Salo sanoi.  

Salon mukaan tarkoituksena on, että heti ensi vuoden alussa perustulo maksetaan kokeilussa mukana oleville.  

Perustulo ei ainoa vastaus  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mielestä kokeilun mahdolliset henkiset, taloudelliset ja sosiaaliset haitat tulisi arvioida laajemmin kuin esityksessä on nyt tehty, erityisesti koska kokeiluun valittavat ovat yhteiskunnallisesti heikossa asemassa oleva ryhmä.

THL toteaa lausunnossaan, että perustulokokeilussa olevien ongelmien ratkaiseminen on erityisen tärkeää, koska kokeilu edustaa uudenlaista poliittista kulttuuria. Perustulokokeilua koskeva laki tulee linjaamaan koko kokeilukulttuurin toimintatapoja.  

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan perustulokokeilun tavoite lisätä tutkimukseen perustuvaa tietoa päätöksenteon tueksi on erinomainen.

Tutkimusjohtaja Tuomas Kososen mukaan Suomeen ei pidä ottaa käyttöön perustuloa, joka olisi kaikille samansuuruinen.   

– On hyvä kokeilla ja uudistaa sosiaaliturvaa suuntaan, joka parantaa työn vastaanottamisen kannustimia ja vähentää byrokratiaa, mutta ainoa vastaus siihen suuntaan ei ole perustulo, Kosonen arvioi.   

Hänen mukaansa perustuloon liittyy monia ongelmia, kuten tarveharkinnan puute.  

EK: Kokeilu ei tuo vastauksia   

Elinkeinoelämän keskusliitto suhtautuu ennakkoluulottomasti siihen, että perustulo voisi olla yksi mahdollisuus kannustinloukkujen purkamiseen. EK kannattaa kokeilua, mutta katsoo lausunnossaan lakiluonnoksesta, että nyt tehtävä kokeilu ei tuo vastauksia siihen, purkaako perustulo kannustinloukkuja.  

EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan tällä tavalla toteutettuna kokeilu ei kerro, minkälainen perustulo kannattaisi ottaa käyttöön ja mitkä olisivat sen oikeat vaikutukset.  

Kelan mielestä nyt esitetty malli tuottaa arvokasta tietoa taloudellisten kannusteiden vaikutuksesta työttömien työmarkkinakäyttäytymiseen.

Lausunnossa se toteaa, että kokeilua on mahdollista laajentaa myös muihin ryhmiin, jos niin halutaan ja kokeilun laajentamiseen on taloudelliset mahdollisuudet.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa