Hämärät ja pimeät ovat täällä taas, ja niin pitäisi olla heijastimienkin. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan joka vuosi voitaisiin säästää useita jalankulkijoita kuolemalta, jos kaikki käyttäisivät heijastinta.
Kaikki tietävät, että heijastin on halpa henkivakuutus, ja tilastot todistavat vanhan väitteen. Niiden mukaan esimerkiksi 2013 kuoli 17 jalankulkijaa hämärän tai pimeän ajan onnettomuuksissa.
Uhreista kahdeksalla ei ollut heijastin. Tutkijalautakunnan selvitysten mukaan heistä viiden henki olisi voinut säästyä, jos heijastinta olisi käytetty.
Samantapaisia lukuja on tilastoissa lisää. Vuosittain Suomessa kuolee 10-20 jalankulkijaa hämärän tai pimeän aikaan tapahtuneissa liikenneonnettomuuksissa. Uhreista noin puolet eivät käyttäneet heijastinta.
Heijastimen laatu ja koko tärkeitä
Mikä tahansa heijastin ei käy henkivakuutuksesta. Ensinnäkin heijastimen pinta-alan on oltava riittävän suuri, ja sen pitää heijastaa riittävästi valoa takaisin.
– Hyvä heijastin on CE-merkitty, mikä takaa heijastimen laadun, sanoo johtava asiantuntija Inkeri Parkkari Trafista.
Laadun lisäksi heijastimissa tärkeää on määrä.
– Heijastin kun ei näy ihmisen läpi, niitä on hyvä ripustaa siten, että varmasti näkyvät liikenteessä, neuvoo Parkkari.
Käsitöitä harrastavat ihmiset tekevät omia heijastimiaan muun muassa neulomalla lapasia ja pipoja langasta, jossa yksi säie on heijastavaa lankaa. Langassa ei ole CE-merkintää, eikä siitä tehdyt tuotteet korvaa oikeaa heijastinta, mutta ne tuovat lisää näkyvyyttä liikenteessä.
– Käsityöliikkeistä voi ostaa myös pelkkää heijastinlankaa, josta virkattu asuste koristaa hauskasti pipoa tai talvitakin miehustaa, muttei sittenkään korvaa oikeaa heijastinta, sanoo Mez Craftinsin Anne Mäkelä.
– Parhaita heijastimia ovat edelleen perinteiset kovat heijastimet, mutta niistähän voi tuunata itselleen sopivan heijastinratkaisun. Myös heijastinliivejä voi tuunata hauskemmiksi, rohkaisee Inkeri Parkkari.