Kun suomalainen lähtee liikenteeseen, ei näistä kahdesta varusteesta hevillä tingitä – "Ei ihme"

3:59img
Mitä eroa on heijastavasta materiaalista tehdyllä asusteella ja oikealla heijastimella? Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, millainen yksityiskohta heijastimesta tulee löytyä, jotta se varmasti auttaa sinua näkymään.
Julkaistu 28.09.2022 18:01

Ville Järveläinen

Turvavyö on Liikenneturvan mukaan ylivoimaisesti käytetyin turvavaruste liikenteessä. Hyvänä kakkosena tulee heijastin. Heijastavasta materiaalista valmistettu asuste ei kuitenkaan korvaa aitoa heijastinta.

Liikenneturvan kesällä toteuttamaan kyselyyn vastanneista turvavyöhön suhtautui myönteisesti ja käytti itse 97 prosenttia vastaajista. Kaksi prosenttia myönsi, että vaikka eivät pidäkään turvavyötä huonona asiana, eivät he – syystä tai toisesta – käytä sitä itse.

Toiseksi tärkeimmäksi liikenneturvallisuutta edistäväksi varusteeksi koettiin heijastin, jota sanoi käyttävänsä 86 prosenttia vastaajista. 13 prosenttia kuitenkin kertoi, ettei käytä heijastinta, vaikka tietääkin sen hyödyt.

Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen ei ole yllättynyt tuloksista.

Lue myös: Jos heijastimessa ei ole tätä koodia, ei siitä ole välttämättä mitään hyötyä

– Heijastin on yksilön tärkeä suojavaruste, joten ei ihme, että se koetaan myönteiseksi ja sitä käytetään. Me kaikki olemme vastuussa turvallisesta liikenteestä. Kävelijä voi ennakoida ja tuoda lisää vuorovaikutusta liikenteeseen laittamalla heijastimen, Loikkanen sanoo Liikenneturvan tiedotteessa.

– Yhtä lailla autoilijan on varmistettava valojen toimivuus ja sopeutettava nopeus turvalliseksi yhä pimeneviin ajo-olosuhteisiin, hän painottaa.

Myynnissä on erinäköisiä ja -kokoisia heijastimia. Ennen ostopäätöksen tekoa kannattaa tarkistaa, että heijastimesta löytyvät tietyt merkinnät. Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, millainen heijastin on niin sanotusti aito heijastin.

Kerroimme taannoin, kuinka markkinoille on viime vuosina tullut myös lukuisia heijastavasta kankaasta valmistettuja tuotteita, kuten esimerkiksi ulkoiluvaatteita, kasseja, reppuja ja sateenvarjoja. Tällaisia asusteita ei kuitenkaan tule sekoittaa oikeisiin heijastimiin, eikä tyyppihyväksyttyä heijastinta voi korvata esimerkiksi heijastavalla pipolla tai kaulahuivilla.

Näin heikosti autoilija havaitsee ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan. Artikkeli jatkuu videon alla.

6:50img

Ratin takaa voi olla lähes mahdotonta havaita ajoissa jalankulkijaa, joka ei käytä pimeällä heijastinta.

Valoja päälle hämärällä

Liikenneturvan kyselyssä heijastimen jälkeen tärkeimmiksi koetut turvavarusteet olivat pyörän etu- ja takavalot. Liikenneturvan tuoreen seurannan perusteella pyöräilijät käyttävät valoa useammin edessä kuin takana, sillä yli 5 500 havaitusta pyöräilijästä 68 prosenttia käytti etuvaloa ja 59 prosenttia takavaloa.

Tieliikennelaki vaatii pyöräilijöitä käyttämään pimeällä tai hämärällä liikuttaessa valoja. Eteen on näytettävä valkoista tai vaaleankeltaista valoa, taakse punaista. Poliisi voi puuttua pyöräilyyn ilman lain edellyttämää valojen käyttöä ja määrätä siitä 40 euron liikennevirhemaksun.

Lue myös: Pyöräilijä, muistitko uusimman pakollisen varusteen? Unohduksesta voi rapsahtaa 40 euron maksu

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne