Tympiikö sukunimesi? Näin aloitat uuden suvun!

Sinun ei ole tarvitse tyytyä tylsään sukunimeen - voit keksiä itse paremman!Colourbox
Julkaistu 26.04.2012 13:30(Päivitetty 25.06.2013 07:23)

Etunimeensä tyytymätön voi halutessaan vaihtaa sen sopivampaan, mutta sukunimensäkin voi pistää uusiksi ilman sen kummempia syitä ja selityksiä. Harva tajuaa, että suvun olemassa oleviin nimiin ei tarvitse tyytyä, vaan voit myös keksiä itsellesi osuvan sukunimen – ja aloittaa siten kokonaan uuden suvun!

Nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki arvelee, että sukunimen vaihtoon on ihmisillä aina jokin syy. Avioliiton tai -eron lisäksi selitys voi olla hyvinkin henkilökohtainen ja esimerkiksi vaikeista perhetaustoista ammentava.

Sukuunsa tympääntynyt Nieminen ei voi kuitenkaan noin vain ryhtyä Virtaseksi, vaan uuden nimen tulisi olla omaan sukuun suoraan kuuluva. Nimen voi valita aina viiden sukupolven takaa, Ketomäki kertoo.

– Suvun vanhan nimen hakemiseen tarvitsee virkatodistuksen. Selvitykset joutuu hankkimaan itse, hän opastaa.

Nimen vaihtaminen saattaa siis tietää reissua kirkkoherranvirastoon.

Jos oman suvun nimet eivät mieltä ylennä, voi sukunimen keksiä omasta päästä. Ketomäen mukaan luova ratkaisu on myös helppo: sen saamiseksi riittää hakemus maistraattiin.

– Se on sikäli helpointa, sillä riittää että nimi on nimikäytännön mukainen ja sopeutuu nimistöön. Vanhalta kuulostava nimi voikin olla ihan uusi, Ketomäki selittää.

Mielikuvitus rajana!

Niemenkärki, Sadesaari, Nurmenkoski, Metsäkuusi, Rasinsalo, Taivassaari, Mäkipihlaja, Koskikukka ja Luminiitty – nämä ovat kaikki upouusia suomalaisia sukunimiä. Ketomäen kokeneisiin korviin ne kuulostavat silti sangen perinteisiltä, kauniilta ja sopivilta. Myös esimerkiksi Karatvuo, Pallaslehto ja Vedenheimo-nimissä on käytetty mielikuvitusta.

Yhä useampi pariskunta pitää oman nimensä naimisiin mennessään. Uuden yhteisen nimen keksiminenkin on kuitenkin mahdollista.

– Nuoret parit joskus hakevat uuden nimen ja aloittavat siten uuden suvun, Ketomäki kertoo.

– Esimerkiksi eräät puolisot olivat yhdistäneet luovasti nimekseen Sammaltupa.

Näitä nimiä ei puollettu

Kaikkia haettuja nimiä ei kuitenkaan ole puollettu. Keksityn nimen tulee olla uusi tai ollut poissa käytöstä usean vuosikymmenen ajan.

– Joku halusi ottaa Ruotsin kuninkaallisten sukunimen. Sitä ei voi saada sillä kyseessä on tunnettu ulkomaalainen sukunimi.

Ketomäen mukaan myös esimerkiksi elinkeinonharjoittajaan yhdistettävä nimi, kuten vaikka Stockmann, ei voisi tulla kyseeseen. Esimerkiksi Armania ja Sirrusta ei puollettu.

Aina haetut nimet eivät istu suomalaiseen nimikäytäntöön. Tällaisia nimiä, joita nimilautakunta ei ole puoltanut, ovat muun muassa Lumiel, Ramoc, Amorez, Sunrise, Alkhalil ja Miiksamra.

Mironescu on ollut Romanian pääministeri. Ravenoria ei puollettu, koska kyseessä on kirjallinen hahmo, Ketomäki kertoo.

– Kaikilla on kyllä jonkinlainen sukunimitaju. Sen takia kun kuulee harvinaisemman nimen, joutuu sitä usein kysymään uudestaan.

Juttu on julkaistu alunperin huhtikuussa 2012.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Vercingetorix, Sir ja Jormanmuija – Näihin suomalaiset ovat yrittäneet vaihtaa nimensä

Sudenkaataja, Brasilia, Makadamia – Tällaisia etunimiä suomalaislapsille on haettu

Mitä ihmettä − suomalaismies vaihtoi nimensä David Hasselhoffiksi!

Kuvat: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55