Kummalliset tai hilpeyttä herättävät lasten nimet päätyvät aika ajoin nimilautakunnan käsittelyyn ja sitä kautta otsikoihin. Lapsi ei valitse itse nimeään, mutta aikuiset voivat valitakin. Millaisia etunimiä suomalaiset ovat halunneet itselleen vaihtaa?
Suurin osa lienee hyvin tavallisia vaihdoksia, kertoo nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki. Ulkomaalaistaustaiset saattavat haluta vaihtaa etunimensä kirjoitusasun helpommaksi, joku voi tehdä toisesta nimestään ensimmäisen tai esimerkiksi Matti-Pekka saattaakin haluta olla Pekka-Matti.
– Yleensä ihmiset toimivat rationaalisesti. Maistraatissa täytetään lomake, ja jos nimi on kelpo, sen voi saada saman tien käyttöönsä, Ketomäki sanoo.
Toisinaan nimen kelpoisuuden toteaminen vaatii nimilautakunnan tutkimista. Ketomäki törmääkin työssään etunimihakemuksiin, jotka joudutaan niiden kummallisuuden, sopimattomuuden tai esimerkiksi kirjoitusasun vuoksi tyrmäämään. Esimerkkejä on lukuisia.
– Vercingetorix. Gallialaisen sotapäällikön nimeä ei puollettu, Ketomäki mainitsee.
Miesten hakemista nimistä myöskään Krimi, Jartza, Nocu, Kopo ja Tatume eivät saaneet lautakunnan siunausta. Naisten Kaktu, Kisse, Lellu ja Lolia sen sijaan hyväksyttiin.
– Eräs ei nuori, mutta ei ihan vanhakaan nainen halusi ottaa nimen Jormanmuija, Ketomäki päivittelee.
Nimeä ei hyväksytty.
Sir Aku Ankka
Brittiläisenä arvonimenä tunnettu etuliite Sir ei myöskään läpäissyt seulaa.
– Jos sellainen pääsee etunimistöön, siitä voi aiheutua sekaannusta.
Ketomäki pohtii hetken, kun häneltä kysyy, mikä hakemus on jäänyt parhaiten mieleen.
– Aku Ankka. Sitä haki etunimekseen nuori mies, mutta sitä ei myönnetty sillä kyseessä on yleisesti tunnettu sarjakuvahahmo, hän toteaa ja lisää, että kummallisilla hakemuksilla kenties vain koetellaan rajoja.
– Sitä miettii, että mitä tämäkin kolmekymppinen tekisi, jos me myöntäisimme hänelle nimen Aku Ankka? Eihän sitä oteta vakavasti, kun hän hakee vaikkapa töitä sillä nimellä.
Studio55.fi/Milja Atu
Tympiikö sukunimesi? Näin aloitat uuden suvun!
Sudenkaataja, Brasilia, Makadamia – Tällaisia etunimiä suomalaislapsille on haettu
Mitä ihmettä − suomalaismies vaihtoi nimensä David Hasselhoffiksi!
Kuvat: Colourbox.com
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.