Työaikajoustot lisääntyneet

Julkaistu 27.05.2003 22:00(Päivitetty 28.05.2003 17:08)

Työaikajohtamisella voidaan ehkäistä työpaikoilla loppuupalamista. Tuore tutkimus rohkaisee työpaikkoja räätälöimään itselleen sopivan työaikaratkaisun. Paikallisen sopimisen onnistuminen edellyttää aina vastavuoroisuutta: Molempien on hyödyttävä joustoista. Tutkija uskoo myös työaikajohtamisen lisääntyvän työpaikoilla. Jonkun on toimittava ikään kuin vapaa-ajan suojelijana.

Tietojärjestelmäasiantuntija Seppo Lehtosella on joustavat työajat Jyväskylän Energialla. Työnantaja ei ole määritellyt työtuntien määrää. Ylitöitä ei tunneta. Lehtonen tekee töitä tarpeen mukaan.

- Keskimäärin työaika on vähän yli 40 tuntia viikossa.

Osalla Energian työntekijöistä on liukuva työaika, johon on liitetty työaikapankki. Ympäri vuorokauden avoinna olevan Shell Veturin työntekijöistä yli puolet on osa-aikaisia ja monet heistä opiskelijoita. Terveyskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Saija Ylikotila työskentelee viikossa 20 - 30 tuntia.

- Minun elämäntilanteeseeni tämä on sopinut tosi hyvin. Minä olen saanut tehdä tätä työtä sitä tahtia kuin itsestä tuntuu. Työvuorot on sovittu sillä tavalla, että ne sopivat minun aikatauluihini opiskelujen kanssa, kertoo Shell Veturin työntekijä Ylikotila.

Työaikajoustoihin perehtynyt tutkija sanoo, ettei ole olemassa yhtä ainoaa mallia sopia työajoista. Siihen vaikuttavat henkilöstön rakenne ja työn luonne. Monilla työpaikoilla on mahdollisuus joustaviin työaikoihin. Osalle työntekijöistä se sopii, mutta kaikki eivät osaa pitää vapaita. Silloin jonkun on otettava työnarkomaanilta vaikka avaimet pois loman ajaksi.

- Jotta tämä järjestelmä toimii, siellä täytyy olla myös ihmisiä, joiden tehtäviin kuuluu työaikajohtaminen. Joustavuudesta ei saa tehdä rautahäkkiä. Sillä ei saa yrittää hoitaa kaikkea. Yrityksessä pitää olla vastuullsta johtoa joka katsoo, että nyt pitää palkata lisää väkeä, sanoo Jyväskylän yliopiston tutkija Pertti Jokivuori.

Onnistuneet työaikaratkaisut edellyttävät aina luottamusta ja vastavuoroisuutta.

- Ihmiset arvostavat sitä, että voi pitää kokonaisiakin vapaapäiviä. Ei vain lyhentää työpaivää, Jokivuori jatkaa.

Vaikka työaikapankilla pyritään irti ylitöiden aiheuttamista kustannuksista, tutkijan mielestä voi olla järkevää korvata ylityöt myös rahalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.05.2003).

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa