Työikäisen muistisairautta ei aina osata epäillä

Muistisairaus
Lehtikuva
Julkaistu 25.08.2018 04:35

MTV UUTISET - STT

Vaikka työelämä paljastaa muistiongelmat usein varhaisessa vaiheessa, työikäisillä etenevää muistisairautta ei osata aina epäillä.

Muistisairaus saatetaan virheellisesti diagnosoida esimerkiksi työuupumukseksi tai masennukseksi, Muistiliiton asiantuntija Mari Luonsinen kertoo.

– Myös se, että työikäisten muistisairauksissa muisti ei välttämättä oireile ensimmäisenä, voi hidastaa sairauden diagnosointia, Luonsinen huomauttaa.

Muistiongelmien lisäksi muistisairauden oireet voivat näkyä esimerkiksi vaikeuksina uuden oppimisessa ja hahmottamisessa, hitautena sekä aloitekyvyn heikkenemisenä.

Luonsisen mukaan runsaan ja kauan jatkuneen alkoholinkäytön arvioidaan olevan joka kymmenennen muistisairauden takana.

Vaikka muistisairaudet ovat työikäisten kohdalla harvinaisia, Oulun yliopiston neurologian professori Anne Remes sanoo, että etenevä muistisairaus on todettu Suomessa vajaalla 10 000 työikäisellä.

Ajoittaiset muistiongelmat ovat Remeksen mukaan harmittomia, mutta jos ne alkavat olla viikoittaisia ja hankaloittavat arkea, olisi niitä tärkeä lähteä selvittelemään.

–  Muistisairauttahan eivät usein sairastuneet itse tunnista. He uskovat tekevänsä työnsä asianmukaisesti, mutta muut näkevät, etteivät työt enää hoidukaan.

Juuri äskenhän muistin tämän

Työterveyslaitoksen tänä vuonna valmistunut Työikäisten muisti -tutkimus osoittaa, että yli kolmannes vastaajista koki vähintään vähän haittaavia muistioireita tai keskittymisvaikeuksia. Toisaalta kognitiivisista oireista paljon haittaa kokevia oli vain 2–3 prosenttia vastaajista.

Tutkimukseen osallistui runsaat 400 suomalaista media-alan työntekijää, joista valtaosa oli 45–60-vuotiaita.

Työterveyslaitoksen neuropsykologian erikoispsykologin Teemu Paajasen mukaan suurin osa työikäisten muistivaikeuksista liittyy työmuistin toimintaan.

Myös aivotutkija Minna Huotilainen korostaa työmuistin roolia työikäisten muistihäiriöissä.

– Jos yrittää tehdä useita asioita samaan aikaan tai tulee keskeytetyksi, työmuistiin työntyy uutta asiaa, ja siellä olleet asiat katoavat. Tämä tuntuu monesti oudolta: ”Juuri äskenhän muistin tämän.”

Stressillä on professori Anne Remeksen mukaan suuri vaikutus työikäisten muistivaikeuksiin.

– Ei ole välttämättä kyse siitä, ettei henkilö kykenisi oppimaan tai painamaan asioita mieleensä, mutta kun stressin myötä keskittymiskyky heikkenee, myös muisti herpaantuu, eivätkä asiat pysykään enää hanskassa, Remes tiivistää.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa