Henkilöstön työkyky kuntoon: Työnantajien ottamien sairauskuluvakuutusten määrät kasvaneet rajusti – "Ei tarvitse odottaa puolta vuotta päästäkseen leikkaukseen"

Työnantajien ottamat yksityiset sairauskuluvakuutukset ovat 2,5-kertaistuneet kymmenen vuoden aikana. Sinebrychoffin panimossa Keravalla kaikki työntekijät on vakuutettu sairauskuluvakuutuksella jo viimeisen kymmenen vuoden ajan.

– Haluamme tukea henkilöstön työkykyä ja vähentää sairauspoissaoloja ja siinä ollaan hyvin onnistuttu. Lääkkeitä vakuutus ei korvaa, mutta periaatteessa kaiken muun se korvaa tiettyyn maksimirajaan saakka per sairaus, kertoo talous- ja henkilöstöjohtaja Ari Jattu.

Leikkauksetkin?

– Kyllä. Leikkauksia tehdään paljon.

"Ei tarvi odottaa puolta vuotta päästäkseen selkäleikkaukseen tai polvileikkaukseen"

Miten vakuutus on vähentänyt poissaoloja?

– Meidän työterveyshuollon lääkäreillä on mahdollisuus ohjata henkilöistä myöskin yksityisen terveyspalvelusektorin piiriin. Yksityisellä puolella kaikki hoito-operaatiot onnistuvat paljon nopeammin. Ei tarvi odottaa puolta vuotta päästäkseen selkäleikkaukseen tai polvileikkaukseen. Voi päästä vaikka seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla, Jattu toteaa. 

Vakuutus on tuonut ennakoitavuutta.

– Me tiedetään vuosikustannukset etukäteen. Se on vakuutusmaksun muodossa. Ja kun me emme ole terveyspalvelualan asiantuntijoita, niin on parempi toimia vakuutusyhtiön kanssa, jolla on laaja yhteisö terveyspalvelujen tuottajien piirissä. 

Yritykset ottavat vakuutuksia täydentämään lakisääteistä työterveyshuoltoa

Työnantajien ottamat yksityiset sairauskuluvakuutukset ovat 2,5-kertaistuneet kymmenen vuoden aikana. Vakuutettujen määrä oli Finanssialan mukaan viime vuonna liki 250 000.

Yritykset ottavat vakuutuksia täydentämään lakisääteistä työterveyshuoltoa avainhenkilöille, mutta yhä enenevimmissä määrin myös koko henkilöstölle. Finanssialan mukaan sote-uudistukseen liittyvä epävarmuus on lisännyt vakuutusten kysyntää. 

– Kyllä nyt kaikki odottaa sote-uudistusta, mutta työntekijällä ja työnantajalla ei ole varaa jäädä odottamaan, vaan työntekijöistä on pidettävä huolta. Perinteisestihän sairauskuluvakuutukset otetaan täydentämään lakisääteistä turvaa ja niillä mahdollistetaan mahdollisimman nopea hoitoonpääsy, Finanssialan johtava asiantuntija Päivi Luna.

Sote-epävarmuus vaikuttaa

Onko tässä tällainen trendi olemassa, että mitä pidempään sote-uudistus venyy, sitä enemmän aletaan vakuuttamaan?

– Me odotamme sote-uudistukselta parempaa palvelulupausta. Eli julkinen sektori kertoisi, että mistä vastaa yhteiskunta ja mikä on muiden toimijoiden vastuulla. Niin kauan, kun tämä on epäselvää, se toki lisää kysyntää vakuutukselle. Toki myös sen jälkeen vakuutus on erinomainen tuote, Luna arvioi. 

Vastaus siis olisi Lunan mukaan yhteiskunnan antaman palvelulupauksen selkeydessä ja luotettavuudessa sote-uudistuksen yhteydessä. Keskiössä työnantajan näkökulmasta on se, että millä tavoin tämä uudistus auttaisi häntä saamaan työntekijöitä työkuntoiseksi nykyistä vaikuttavammin.

Mikäli tämä lupaus jää epäselväksi, säilyy edelleen intressiä pitää huolta työntekijän työkykyisyydestä myös hyödyntäen lakisääteistä parempaa työterveyshuoltoa, mukaan lukien vakuutukset.

Vakuutukset ovat myös rekrytointivaltti

Terveysvakuutukset ovat kilpailukeino uusien henkilöiden rekrytoinnissa erityisesti niillä toimialoilla, joissa työvoimaa on tarjolla rajallisesti.

– Vapaaehtoiset sairauskuluvakuutukset ovat merkittäviä palkitsemis- ja sitouttamiskeinoja, Finanssialan Luna jatkaa.

– Rekrytointitilaisuudessa moni kysyy, että minkälaisia henkilöstöetuja on tarjota ja kyllä työterveyteen liittyviä palveluita arvostetaan tänään todella korkealle, Jattu summaa.

Entäpä vakuutuksen hinta. Onko se kohtuullinen?

– Se maksaa mielestämme itsensä takaisin vähentyneinä sairauspoissaoloina ja parempana työtyytyväisyytenä henkilöstön piirissä, kertoo Jattu. 

Lue myös:

    Uusimmat