Työmarkkinajärjestöjen eläkeputki-neuvottelujen määräaika päättyy tänään – kykenevätkö järjestöt tekemään päätökset vai joutuuko hallitus puuttumaan peliin?

1:20img
Video: Työmarkkinajärjestöjen määräaika neuvotteluille eläkeputken poistamiseksi päättyy – kuinka asiantuntijat arvioivat tilannetta? Katso koko Uutisaamun keskustelu videolta.
Julkaistu 30.11.2020 08:45
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Työmarkkinajärjestöjen niin sanottujen eläkeputki-neuvottelujen määräaika päättyy tänään.

Sanna Marinin hallitus antoi järjestöille aikaa marraskuun loppuun saakka parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä vähintään kymmenellätuhannella vuoteen 2029 mennessä – muutoin hallitus aikoo tehdä tarvittavat päätökset itse. 

Perinteiseen työmarkkinatyyliin neuvottelut yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi kestävät kalkkiviivoille tai jopa niiden yli. Neuvotteluissa on kyse eläkeputken poistamisesta ja siitä, miten se tasapainotetaan palkansaajille. 

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharjun mukaan eläkeputki tarkoittaa käytännössä sitä, että ikääntynyt työttömäksi jäänyt henkilö saa normaalien ansiosidonnaisten työttömyyspäivien lisäksi lisäpäiviä. Nämä lisäpäivät käytettyään henkilö pääsee normaalille vanhuuseläkkeelle. 

Toteutuessaan merkittävä toimi

Pääministeri Marin toisti jälleen eilen pääministerin haastattelutunnilla Ylellä, että hallitus tekee ratkaisut itse, jos sopua ei synny.

– Toivon tasapainoista ratkaisua. Mikäli järjestöt eivät kykene, halitus on sitoutunut tekemään päätökset. Tässäkin tapauksessa sekä työllisyysasteen paraneminen ja turva ovat se kokonaisuus, joista tätä ratkaisua haetaan, Marin totesi Ylellä. 

Neuvottelut ovat osa hallituksen tavoitetta luoda syksyn aikana tehtävillä päätöksillä yli 30 000, ja koko hallituskauden aikana 80 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Arviot eläkeputken poistamisen vaikutuksista työllisten määrään vaihtelevat suuresti. 

– Jopa 10 000 peräti, mutta se olisi pitkällä aikavälillä. Ei sitä hetkessä saavuteta, toteaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen. 

Arviot vaihtelevat paljon, mutta yksi asia on asiantuntijoiden mukaan selvää: kymmenien tuhansien lisätyöllisten aikaansaaminen olisi merkittävä toimi.

– Nyt pitäisi löytää 30 000 laskennallista työpaikkaa, niin on se jo heti kolmasosa siitä, Pylkkänen toteaa. 

"Se on ihan selvä asia, että meillä on ikäsyrjintää"

Miksi osa sitten ei haluaisi poistaa eläkeputkea? Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Pylkkäsen mukaan se liittyy ikääntyneiden työllistymismahdollisuuksiin. 

– Yli 60-vuotiaille on vaikeaa löytää uutta työpaikkaa, jos he jäävät työttömiksi siinä iässä. Se on ihan selvä asia, että meillä on ikäsyrjintää. Ei se ole helppoa nuoremmillekaan, mutta vielä vaikeampaa se on vanhemmille. 

Pelkona siis on, että jos henkilö ei pääsisi eläkeputkeen, hän jäisi työttömäksi kokonaan. 

– Nykyisessä tilanteessa tätä vastustetaan, sillä on korona ja taantuma, eli on ylipäätään vaikeaa työllistyä. Siihen minä tarjoaisin lääkkeeksi uudistuksen ajankohtaa. Vaikka päätös tehtäisiin nyt, niin ei sitä ole pakko laittaa voimaan heti, vaan vasta vuoden tai puolen vuoden päästä, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Kangasharju. 

Katso videolta koko Uutisaamun keskustelu aiheesta!

Tuoreimmat aiheesta

Eläke