Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että kiky-tunteja koskevaan kiistaan haettaisiin yhdessä koordinoiden koko työmarkkinat kattava ratkaisu. Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto tyrmää ajatuksen.
Yksi syksyllä alkavan liittokierroksen hankalista kiistoista saattaa olla riita siitä, sovittiinko kilpailukykysopimuksessa päätetyt työajan pidennykset määräaikaisiksi vai pysyviksi.
Lue myös: Mitä työajan pidennykselle pitäisi tehdä? Työnantajilla ja työntekijöillä vastakkaiset näkemykset: "Neuvottelutilanne ei ole koskaan helppo"
Lue myös: Rinne MTV:lle: Kiistaan kiky-tunneista pitäisi hakea yhteistä ratkaisua
Pääministeri Rinne toivoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että kiistaan löytyisi koko työmarkkinat kattava yhteinen ratkaisu.
Rinne toivoi suoraan, että Elinkeinoelämän keskusliitto ottaisi jälleen keinovalikoimaansa koordinoidut ratkaisut. EK ei ole lähtenyt mukaan keskitettyihin ratkaisuihin vuoden 2016 kiky-sopimuksen jälkeen.
EK: "Tämä on pysyvä muutos, ja nyt on opittava elämään sen kanssa"
EK:n työelämäjohtaja Ilkka Oksalan mukaan liitto "ei palaa palkkapöytään" – keskitettyjen ratkaisujen aika on nyt pysyvästi ohi.
– EK on tehnyt pysyvän päätöksen siitä, että liitto ei enää osallistu keskitettyjen palkkaratkaisujen neuvotteluun. Se päätös pitää. Tupoihin ei ole enää paluuta, Oksala sanoo.
Oksalan mukaan aiemmin tyypillisiin yleiskattaviin tupo-ratkaisuihin ei ole paluuta enää missään olosuhteissa.
– Ei. Minun on vaikea kuvitella, että olisi mitään sellaista olosuhdetta, joissa niihin palattaisiin. Kyllä tämä on pysyvä muutos, ja nyt on opittava elämään sen kanssa, Oksala toteaa.
STTK: "Ei kannata heittää mitään keinoa pois"
Työntekijäpuolella kokonaisratkaisut toki mielellään pidettäisiin osana keinoarsenaalia, mutta turhaa optimismia niiden suhteen ei harrasteta.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa kuitenkin EK:lle maltin olevan valttia.
– Jos haluamme välttää suuremman vaikeuden työmarkkinakierroksella, olisi ehkä hyvä pohtia laajempaa ratkaisua kikyn perintöjen selvittämiseksi, Palola miettii.
– Ei kannata heittää mitään keinoa pois työkalupakista. Aina saattaa tulla tilanne, että vanhoja hyviä konsteja tarvitaan jatkossakin, Palola sanoo.
SAK:n työ ja turva -osaston johtaja Saana Siekkinen on samoilla linjoilla.
– Varmasti talouden näkökulmasta koordinointi olisi järkevää, varsinkin kun on paineita talouskasvun hiipumisesta, mutta tällä hetkellä se ei näytä kovin yksinkertaiselta, Siekkinen miettii.
– Ehkä tässä vaiheessa on realismia, että lähdetään liikkeelle niin, että näistä työehtosopimuksista tullaan neuvottelemaan liittokohtaisesti. Pidemmällä aikavälillä olisi varmasti järkevää pitää työkalupakissa myös laajemmat ratkaisut.