STTK:n Antti Palola vetoaa pääministeri Petteri Orpoon: keskusjärjestöviisikko koolle

VIDEO: Katso STTK:n Antti Palolan koko Uutisextra-haastattelu tästä

Palkansaajakeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää nykyistä työmarkkinatilannetta kaikkein poikkeuksellisimpana koko uransa aikana. 

Palola vetoaa MTV:n uutisextran haastattelussa pääministeri Petteri Orpoon (kok.),  jotta hän kutsuisi perinteiset viisi työmarkkinakeskusjärjestöä pohtimaan ulospääsyä tilanteesta.

Maanantaina alkaa kaksi viikkoa kestävä poliittinen lakko, joka katkaisee Suomen tuonnin ja viennin ja voi aiheuttaa jopa polttoainepulaa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää lakkoa kuitenkin oikeutettuna, hallituksen työmarkkinauudistusten takia.

Hänen mukaansa poliittisia lakkoja on aiemmin ollut vähän, eikä hän itse pitänyt niitä isona ongelmana.

– Tämä ei ollut kovin iso asia minun mielestäni. No nyt tämä varmasti näyttäytyy hyvin isona tässä tilanteessa, mutta kyllä eletään nyt minun mielestä ainakin, kun mun oman uran aikaan kun peilaa, kaikkein poikkeuksellisinta aikaa, tuskaili Palola tilannetta.

Moni hallituksen uudistus hiertää

Ay-liikettä ehkä eniten kismittäviä uudistuksia ovat juuri poliittisten- ja tukilakkojen rajoittaminen, paikallisen sopimisen laajentaminen ja niin kutsutun vientivetoisen palkkamallin toteutus.

Riitaa sotkee vielä sekin, että eri osapuolet koplaavat vastustus- ja muutoshalunsa osin eri asioihin.

Esimerkiksi palkansaajakeskusjärjestö SAK marssi taannoin ulos vientivetoista palkkamallia pohtineista neuvotteluista, koska järjestö haluaisi kytkeä samoihin neuvotteluihin muitakin kiista-asioita.

– STTK:n puolesta me ollaan todettu, että me ollaan valmiita käymään tätä keskustelua siitä palkkamallista, koska tämä on meille tosi tärkeä, totesi Palola.

Naisvaltainen keskusjärjestö haluaisi malliin kirjauksen, joka mahdollistaisi kuoppakorotuksia matalapalkka-aloille.

Ay-pomo vetoaa pääministeriin: palaveri viisikon kanssa

Kiista hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välillä, näyttää nyt mahdottomalta ratkaista. Palola esittää vielä yhtä konstia. 

– Mä vetoaisin, että pääministeri Orpo kutsuisi esimerkiksi työmarkkinaviisikon keskustelemaan vielä kaikista näistä asioista yhteisen ja saman pöydän ääreen, sanoi Palola.

Palolan mainitsema viisikko tarkoittaa palkansaajapuolen SAK:ta, STTK:ta ja Akavaa sekä työnantajien Elinkeinoelämän keskusliittoa ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia.

Suomen yrittäjät -järjestö jäisi pöydästä pois, vaikka monet hallituksen uudistukset tuntuvat olevan tärkeitä juuri yrittäjille.

Kannattaa yrittää, vaikkei onnistuisikaan

Palola uskoo, että keskusjärjestöjen ja hallituksen tapaamisesta ollisi kuitenkin hyötyä. Tosin hän itsekin rivien välissä epäilee, ettei ulospääsyä ehkä löydy edes viisikon voimin.

– Siellä voitaisiin käydä läpi, että missä me ollaan, onko mitään mahdollisuutta päästä ulos tästä tulehtuneesta tilanteesta. Ja jos sitten on kertakaikkiaan niin, että ei ole mahdollisuutta päästä ulos, niin se sitten ainakin koetettu tämä asia. Nyt minusta tuntuu vähän siltä, että keskustelu on aika kovaa, kielenkäyttö on aika kovaa ja julkisuudessa huudellaan jonkun verran puolin ja toisin toistensa ohitse. Tämä on siinä mielessä hankala tilanne, arvioi Palola.

Pääministeri Petteri Orpo  puolestaan vetosi eilen työmarkkinaosapuoliin, jotta neuvotteluja vientivetoisesta palkkamallista voitaisiin jatkaa.

Tunnustelut asiasta alkavat alkuviikosta valtiosihteeri Mika Nykäsen johdolla paradoksaalisesti samaan aikaan, kun Suomen vienti seisahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat