Teknologiateollisuuden työnantajat ry moittii lakkoon menijöiden yrittävän painostaa työnantajat kilpailukykyä vahingoittavaan ratkaisuun.
Teollisuusliiton ilmoittama kuuden päivän lakko alkaa ensi maanantaina.
Puolilta öin alkava lakko koskee 97:ää työpaikkaa teknologiateollisuudessa, kemian perusteollisuudessa sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusaloilla.
Teollisuusliitto jätti tänään perjantaina odotetusti uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Toteutuessaan yrityskohtaiset lakot alkaisivat 10. helmikuuta ja kestäisivät viisi päivää.
Lakkovaroitukset koskevat Teollisuusliiton mukaan 60:tä yritystä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroitusten kohteena olevissa yrityksissä työskentelee noin 8 000 työntekijää.
Teollisuusliitto pyrkii lakkovaroituksillaan vauhdittamaan sopimusratkaisujen saavuttamista teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työntekijöille.
Useat SAK:laiset ammattiliitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluiden edistämiseksi. Myös STTK:lainen Ammattiliitto Pro on menossa lakkoon maanantaina, ellei sopua synny sitä ennen.
Lue myös: Lakko alkaa: Teknologiateollisuuden sovittelussa ei ratkaisua
"Ammattiliitoilta on unohtunut todellisuudentaju"
Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n mukaan lakot ovat vakava pyrkimys pakottaa työnantajat hyväksymään ratkaisu, joka "heikentäisi vientityritysten ja työllisyyden jo valmiiksi huolestuttavaa tilaa entisestään ja vahingoittaisi Suomen kilpailukykyä ja siten myös suomalaisten hyvinvoinnin rahoitusta".
– Kone- ja metallituoteteollisuuden tilauskannan arvo oli viime vuoden kolmanneksella jo 17 prosenttia edellisvuoden kolmannesta heikompi, henkilöstön määrä on vähentynyt parin vuoden ajan, eikä käännettä parempaan ole näkyvissä, Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi listaa tiedotteessa.
– On vaikea ymmärtää, miksi SAK:lainen ay-liike haluaa ylimitoitetulla palkankorotustavoitteella ja lakoilla heikentää jäsentensä työllisyystilannetta entisestään.
Työnantajat korostavat Suomen vientiyritysten olleen jo ennen tulevaa raskaiden, useita viikkoja kestäneiden poliittisten lakkojen kohteena.
– Ammattiliitoilta on unohtunut todellisuudentaju, ja ne ovat asettaneet myös itselleen mahdottomia julkisia ja sisäisiä paineita, Ruohoniemi toteaa.
– Olisi toivottavaa, että voitaisiin palata normaaliin neuvottelutoimintaan, jossa molemmat osapuolet huomioivat toistensa tärkeimmät tarpeet. Työnantaja on laittanut pöydälle tarjouksen, joka ei vain huomioi yritysten kilpailukykyä, vaan lisäksi parantaa selkeästi palkansaajien ostovoimaa.