Kuuden päivän lakot alkaisivat helmikuun alussa.
Teollisuusliitto jätti perjantaina uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Yrityskohtaiset lakot kestäisivät kuusi päivää alkaen maanantaina 3. helmikuuta. Samalla myös Ammattiliitto Pro ilmoitti kuuden päivän lakoista, jotka alkavat samaan aikaan.
Lakkovaroitukset koskevat muun muassa Koneen, Konecranesin sekä UPM:n toimipaikkoja.
Teollisuusliitto ja Pro ilmoittivat myös viikko sitten kuuden päivän työtaisteluista, jotka alkavat maanantaina 27. tammikuuta.
Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan kiista palkkaratkaisusta on poikkeuksellisen vaikea.
– Sopimusratkaisuissa pitäisi keskittyä toimialan kannalta parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun niin työntekijöille kuin yrityksille. Me emme ole tekemässä keskitettyä palkkaratkaisua, vaan haemme ratkaisua, joka sopii vientiteollisuuden tarpeisiin, Aalto sanoi tiedotteessa.
Teollisuusliitto tavoittelee muiden SAK:n liittojen tavoin kymmenen prosentin tai vähintään 250 euron palkankorotuksia kahdelle vuodelle.
Lue myös: Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden sovittelu alkaa
"Ei muuta vaihtoehtoa"
Pron puheenjohtajan Niko Simolan mukaan lakko koskee teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä.
– Suomen kilpailukyky on tällä hetkellä hyvä, ja nyt on oikea hetki korjata viime vuosien korkean inflaation aiheuttamaa ostovoiman heikentymistä. Samalla ostovoiman parantuminen piristäisi kotimaista kysyntää, Simola sanoi tiedotteessa.
Simolan mukaan Prolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin laajentaa työtaistelutoimia.
– Mitä kauemmas sopimuksen syntyminen menee, sitä pidemmälle jäsenillemme tärkeät palkankorotukset lykkääntyvät, Simola sanoi.
Perjantaina lakkorintamaan liittyi myös Rakennusliitto. Liitto jätti lakkovaroituksen tukilakoista, joilla se pyrkii vauhdittamaan Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluja. Lakot alkavat 27. tammikuuta ja päättyvät 1. helmikuuta.
Varoitukset koskevat 50:tä yritystä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Kohteiden joukossa on muun muassa SSAB:n terästehdas Raahessa sekä Outokummun Tornion-tehtaat.
Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden sovittelut ovat alkaneet valtakunnansovittelijan johdolla, mutta toistaiseksi tuloksia ei ole syntynyt.