Työntekijän vaatteesta lensi kipinä ja koko suksivoidetehdas paloi – oikeudessa huijanneelle toimitusjohtajalle tuomio

Tohmajärveläinen suksivoidevalmistaja ja sen toimitusjohtaja on tuomittu sakkoihin vuonna 2021 Joensuussa tapahtuneesta työtapaturmasta, jonka takia tehdasrakennus paloi täysin ja yksi työntekijä sai pahoja palovammoja. 

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi tänään Oy Patrol Trading Ab:n työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon ja sen toimitusjohtajan sakkorangaistuksiin.

Oy Patrol Trading Ab, eli entinen Vauhti Speed Oy, on Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä sijaitseva suksivoiteita valmistava tehdas.

Yhtiössä oli Työsuojeluhallinnon tiedotteen mukaan laiminlyöty riittävän järjestelmällinen kemikaalien riskien arviointi ja yksityiskohtaisten kirjallisten työnopastusohjeiden laatiminen. 

Lisäksi työntekijöille ei ollut annettu riittävää opastusta kemikaalien aiheuttamilta vaaroilta suojautumiseksi.

Tulipalo syttyi vaatteesta lentäneestä kipinästä

Työtapaturma sattui Vauhti Speed Oy:n Joensuun suksivoidetehtaalla marraskuussa 2021.

Työntekijä oli ollut kaatamassa helposti syttyvää kemikaalia sangosta suppilon kautta tynnyriin, kun hänen vaatteestaan irtosi staattisesta sähköstä johtuva kipinä.

Kipinä osui metalliseen astiaan ja sytytti työntekijän kaataman nesteen tuleen.

– Palavan nesteen aiheuttama tuli levisi tehtaaseen, koko tehdasrakennus paloi täysin ja työntekijä sai vakavia palovammoja, Työsuojeluhallinto selvittää tiedotteessaan.

Monia riskitekijäitä

Tilanteessa oli aluehallintoviraston mukaan monia riskitekijöitä.

Esimerkiksi sanko, jota työntekijät käyttivät helposti syttyvien nestemäisten kemikaalien kaatamisessa, oli metallinen. Siihen liittyi vaara, että vaikkapa vaatteissa syntyvät kipinät sytyttävät kaadettavan nesteen tuleen. 

– Tämä kemiallisten nesteiden syttymisvaara olisi ollut vältettävissä maadoittamalla metalliset astiat ja käyttämällä oikeanlaisia ja turvallisia työtapoja, Työsuojeluhallinnon tiedotteessa todetaan.

Toimitusjohtaja huijasi oikeudessa

Yhtiön toimitusjohtaja väitti työsuojeluhallinnon mukaan hovioikeudessa ohjeistaneensa työntekijät maadoittamaan kaatoastian. 

Hovioikeus katsoi oikeusistunnossa todistajana kuultujen kertoman perusteella, että väite ei pidä paikkaansa.

Hovioikeus katsoi myös, että toimitusjohtaja oli muutenkin laiminlyönyt räjähdysvaarallisille työtiloille työturvallisuusmääräyksissä säädetyt vaatimukset.

Hovioikeus ei muuttanut rangaistuksia

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota ja tuomitsi sekä yhtiön että sen operatiivisena johtajana toimineen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta sakkoihin.  Käräjäoikeus oli tuominnut toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa noin 3 700 euroa. 

Vauhti Speed Oy:n käräjäoikeus oli tuominnut 40 000 euron yhteisösakkoon. Hovioikeus piti myös tämän yhteisösakon voimassa.

Työnantajana toimiva yhtiö eli Oy Patrol Trading Oy joutuu maksamaan tapaturmaan joutuneen työtekijän oikeudenkäyntikulut ja rikosuhrimaksun, jotka ovat käräjä- ja hovioikeudessa käytyjen oikeusprosessien jälkeen yhteensä noin 13 000 euroa.

Työturvallisuusrikostuomion ja yhtiön omien oikeudenkäyntikulujen kanssa yhtiölle tuli maksettavaa kaikkiaan noin 70 000 euroa. Lisäksi yhtiö menetti työturvallisuuden laiminlyöntien takia tuotantoon käyttämänsä tehdasrakennuksen tulipalossa.

Tapaturmaan joutunut työntekijä ei vaatinut tässä oikeudenkäynnissä korvauksia hänelle aiheutuneista vammoista. Hän aikoo vaatia niitä työnantajalta erillisessä vahingonkorvausoikeudenkäynnissä.

Juttua oikaistu 21.10.2024 kello 20.03: Joensuussa paloi suksivoidetehdas, ei suksitehdas, toisin kuin jutun ingressissä ja otsikossa alun perin sanottiin.

Lue myös:

    Uusimmat