Hutera porrasjakkara toi 15 000 euron sakot yritykselle työturvallisuusrikoksesta – julistetta ripustanut työntekijä päätyi ambulanssilla sairaalaan

tikkaat
Nainen loukkaantui, kun tikkaat pettivät hänen altaan työpaikalla. Kuvituskuva.imago/Rudolf Gigler/ All Over Press
Julkaistu 19.10.2022 06:07
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Työntekijän putoaminen huteralta jakkaralta toi tamperelaisyritykselle 15 000 euron sakot työturvallisuusrikoksesta.

Tapaturma tapahtui syksyllä 2019, kun työntekijä osallistui yrityksen näyttelyalueen rakentamiseen ja kiipesi kolmiportaiselle jakkaralle ripustamaan julistetta. Hutera jakkara petti naisen altaan, ja hän putosi lattialle.

Nainen loukkasi turmassa jalkansa ja kätensä. Hänet toimitettiin ambulanssilla sairaalaan.

Nainen oli tullut tukkualan yritykseen töihin visualistiksi vuokrafirman kautta kaksi viikkoa ennen onnettomuutta. Hän oli työskennellyt alalla kymmenen vuotta.

Tamperelaisen tukkualan yrityksen toimitilat ovat suuret ja visualistitiimi työ tapahtui eri puolilla taloa rakennuksen eri kerroksissa.

Epävakaa jakkara

Kun nainen aloitti työskentelyn talossa, hänen työkaverinsa toi hänelle kiipeilyä varten porrastikkaat. Ne olivat samanmalliset kuin ne tikkaat, joilla nainen kaatui myöhemmin.

Nainen kertoi kiinnittäneensä huomiota siihen, ettei tikkaissa ollut lukitusmekanismia. Hän oli kysynyt asiasta työkaveriltaan, joka vastasi, että tikkaat pitää vain avata huolellisesti.

Nainen luotti työkaverinsa opastukseen oikeista työvälineistä.

Niinpä nainen haki turmapäivänä käyttöönsä yhdet tiloissa olleista kolmiporrastikkaista. Näissä kolmiporrastikkaissa toinen etujaloista oli hutera ja alkoi taipua, kun käyttäjä astui sen ylimmälle portaalle.

Tikkaat pettivät naisen alta.

Lue myös: Työntekijä kiipeisi tukemattomille tikkaille ja putosi 2,5 metristä – työnantajalle tonnien sakot

Avi syynäsi yrityksen

Työtapaturma päätyi aluehallintoviraston syyniin ja poliisin esitutkinnan kautta oikeuteen.

Syyttäjän mukaan työntekijän lähiesimies ei perehdyttänyt uutta työntekijää riittävästi työn riskeihin ja vaaroihin. Hän ei myöskään näyttänyt naiselle turvallisia työvälineitä tai opastanut turvallisiin työtapoihin.

Syyttäjä vaati työturvallisuusrikoksesta rangaistusta lähiesimiehelle ja 20 000–30 000 euron yhteisösakkoja yritykselle. 

Naisen lähiesimies kiisti rikoksen. Lähiesimiehen mukaan nainen otti väärät kolmiporrastikkaat.

Oikeat tikkaat olivat muutoin samanlaiset, mutta ne pystyi lukitsemaan ja niissä oli merkintä, että ne olivat visualistien tikkaat.

Turmatikkaat eivät olleet kiipeilykäytössä, vaan niitä käytettiin maalitelineinä.

Lue myös: Kaivurin kauha putosi tappaen työntekijän – kolmelle vastuuhenkilölle sakot kuolemantuottamuksesta

Työnantajan vastuukynnys matala

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että työnantajan vastuulle kuuluu huolehtia siitä, että on työvälineet ovat työturvallisuusmääräysten mukaisia. 

–  Työturvallisuusrikoksissa työnantajan vastuun kynnys on matala, mutta vastuusta vapauttava kynnys on korkea, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden mukaan lähiesimiehen olisi pitänyt ymmärtää, että työntekijät voivat vahingossa ottaa huteran jakkaran käyttöönsä. Tällöin työtapaturma on varsin todennäköinen seuraus.

Käräjäoikeus tuomitsi lähiesimiehen työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoon, josta tälle kertyy maksettavaa 1 170 euroa. 

Lue myös: 16-vuotias teki vaarallista työtä yksin ja putosi yli 2 metrin korkeudelta – yritykselle rapsahti kymppitonnin sakot

Riskienarviointi tekemättä

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, ettei yritys ollut selvittänyt lähiesimiehelle riittävästi hänen asemaansa ja vastuitaan työturvallisuusasioissa. Yritys ei myöskään ollut tehnyt riskienarviointia ennen jakkaratapaturmaa.

Tapaturman jälkeen yritys laati riskienarviointilomakkeen, jonka esimiehet käyvät läpi uusien työntekijöiden kanssa. Käräjäoikeus otti tämän lieventävänä huomioon määrätessään yhteisösakkoa.

Käräjäoikeus antoi yritykselle 15 000 euron yhteisösakot.

Yritys piti sakkoja liian ankarina ja valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen. Hovioikeus piti sakot voimassa.

Lue myös: Vaarallista kemikaalia roiskahti työntekijän päälle – johdolle tuomiot työturvallisuusrikoksesta ja yhtiölle yhteisösakko

Lue myös: Karmea turma Espoossa: Kielitaidoton mies osallistui puutyökurssille ja sirkkelöi sormensa – opettajalle sakkotuomio

Tuoreimmat aiheesta

Rikos