Päämäärinä toimeentulon jakaminen ja mekaanisen tai toisen palveluksessa tehtävän työn minimointi. Muun muassa näitä asioita ilmoittaa ajavansa Työstäkieltäytyjäliitto, joka on syntynyt hallituksen työttömyysetuuksien vastikkeellisuutta vaativan aktiivimallin myllerryksessä.
Huomenta Suomessa vieraillut Työstäkieltäytyjäliiton tiedottaja Johannes Ekholm kertoo, että liitto on katsonut parhaaksi keinoksi tavoitteidensa edistämiseksi työstä kieltäytymisen.
Kysyttäessä, mistä yhteiskunnassa saadaan rahat, jos työstä pidättäydytään, Ekholm sanoo kysymyksen olevan enemmänkin se, miten rikkaiden omaisuus jaetaan. Pieni osuus ihmisistä omistaa enemmän varallisuutta kuin puolet maailman ihmisistä.
– Tuo on tavallaan tyhmä kysymys, hän toteaa.
– Kyse on siitä, miten rikkaat saavat rahansa ja mistä he ajattelevat saavansa ne jatkossa.
Hän kuvailee liiton toimintaa myös laajamittaiseksi poliittiseksi lakoksi, jonka ansiosta syntyy paine palkkojen nousuun.
Työttömyys kuohutti viime vuonna, kun esikoiskirjailija kuvaili itseään "ideologiseksi työttömäksi".
7:43
"Jopa performanssin makua"
Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski toteaa lähetyksessä, etteivät liiton ehdotukset ole tässä ajassa ja taloustilanteessa mahdollisia.
– Kuulostaa provokaatiolta tai ehkä jopa performanssin makua, hän kommentoi asiaa.
Liiton tausta aktiivimallikeskustelussa nousi ilmi keskustelussa Ekholmin kritisoidessa aktiivimallia kutsuen sitä muun muassa työttömien kiduttamiseksi.
Ekholm myös painottaa, että Työstäkieltäytyjäliiton mukaan työttömyys ei ole ihannetila. Hänen mukaansa tavoite on, että pakollinen työ saadaan minimiin, ja työt tehtäisiin mahdollisimman hyvin.
Hänen mukaansa nykyään työllä tavoitellaan voittoa yritysten osakkeenomistajille, minkä vuoksi tehtävä tehostaminen johtaa heikommin tehtävään työhön.