Kun Pia Berg jäi työttömäksi, hän ajatteli, että ainahan sitä töitä saa. Hän oli vaihtanut työpaikkaa useasti eikä työn löytäminen ollut tuottanut vaikeuksia silloinkaan.
Pian Berg kuitenkin huomasi, että työn saanti ei ollutkaan kovin helppoa. Hän haki monenlaista työtä ja lähetteli avoimia hakemuksia esimerkiksi pullonpalautuskoneen huoltajaksi, mutta mikään ei tärpännyt.
Berg on nyt ollut työttömänä kymmenen vuotta.
– Nyt haen töitä enää harvemmin. Kun haen, harva työnantajista edes vastaa hakemuksiini, Berg kertoo aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.
– On nöyryytetty olo ja voimat loppuvat, kun aina tulee seinä vastaan.
"Mieluummin palkitsemisen kautta – että aktivoinnista palkittaisiin"
Berg vastustaa vuoden alusta voimaan tullutta aktiivimallia, jossa työttömyysturva laskee hieman, ellei työtön tee pientä määrää palkkatyötä, ansaitse yritystoiminnalla tai vietä viittä päivää TE-toimiston työllistyimistä edistävissä palveluissa.
– Mieluummin vaikka palkitsemisen kautta. Että aktivoinnista palkittaisiin, Berg pohtii.
Berg ei ole suinkaan ainoa aktiivimallin vastustaja. Mallin kumoamiseen pyrkivä kansalaisaloite on kerännyt tarvittavan määrän nimiä ja se tulee eduskunnan käsittelyyn.
Mikä on aktiivimalli?
- Eduskunta hyväksyi 19. joulukuuta työttömyysturvan aktiivimallin. Laki hyväksyttiin äänin 103–90.
- Aktiivimalli merkitsee, että työttömyyskorvausta voidaan leikata 4,65 prosentilla, jos työtön ei ole ollut riittävästi työssä tai osoittanut aktiivisuutta työnhaussa ja osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin. Työttömän on täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys.
- Kyse oli hallituksen esityksestä. Oppositiossa lakia vastustettiin voimakkaasti.
- SAK:lainen Teollisuusliitto valmistautuu ryhtymään poliittisiin lakkoihin aktiivimallia vastaan.
- SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä työttömyysturvaa pitäisi monimutkaistamisen sijaan yksinkertaistaa ja karensseja purkaa.
- Aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa.
Lähde: STT
Vastustusta voi pitää suurena siihen nähden, että työttömän ansioiden menetys on alle viisi prosenttia siinäkin tapauksessa, ettei hän ole osoittanut mallin mukaista aktiivisuutta.
Pudotuksella voi kuitenkin olla suuri vaikutus pienituloisten työttömien turvaan eikä kyse vastustajien mukaan edes ole vain rahasta: mallia on moitittu esimerkiksi siitä, että se luo mielikuvaa, että työllistyminen olisi vain työttömän omasta aktiivisuudesta kiinni.
– Kyllähän suurin osa hakee töitä oma-aloitteisesti, Breg huomauttaa.
– Tapaan työttömiä päivittäin ja kuulen, miten heitä kohdellaan. TE-toimistossa ollaan vaan numeroita eikä saada palvelua.
Riittääkö aktiivimalli? "Yleissitovuudesta voisi luopua"
Toisen näkökulman aktiivimalli-keskusteluun tuo Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen. Hän huomauttaa, että Suomessa on muihin EU-maihin verrattuna hyvin korkea työttömyysaste ja valtio velkaantuu, vaikka eletään nousukautta.
Jotain työmarkkinoille on siis tehtävä. Kiesiläinen toivoisi, että työehtosopimusten yleissitovuudesta luovuttaisiin, mutta uskoo, että jo muutokset työttömyysturvaan ovat askel oikeaan suuntaan.
– Voimme lähteä joko Tanskan tapaan rakentamaan aktiivista mallia, jossa on korkeampi ansiosidonnaisen taso ja aktivointitoimia, tai sitten mennä liberaalimpaan suuntaan, jossa on matalampi ansiotulo eikä sanktioita, Kiesiläinen erittelee vaihtoehtoja.
Näin Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen (vasemmalla) näkee suomalaisen työttömyysturvan tulevaisuuden. Katso alla oleva video.
8:09
Kiesiläinen ei pidä aktiivimallia sanktiomallina. Hän muistuttaa, että alun perin työryhmässä oli suunniteltu, että ansioturva laskisi porrastetusti.
– Muun muassa STTK:n pääekonomisti sanoi, että pitää olla keinoja estää tämä porrastuksen aleneminen. Siksi tuli aktivointimahdollisuus.
Samaa mieltä aktiivimallin vastustajien kanssa Kiesiläinen on siitä, että TE-toimiston toimintaa tulisi kehittää työtöntä aidosti palvelevaan suuntaan.
– Siitä ovat varmaan kaikki samaa mieltä, että työllistämistoimenpiteisiin tarvitaan lisää rahaa.
"Aika vähässä ovat toivon kipinät"
Berg kertoo motivoituneensa ja aktivoituneensa uudelleen työnhaussa. Uusi malli ei kuitenkaan lisää hänen uskoaan työllistymiseensä.
Berg etsii terveydentilansa vuoksi lähinnä osa-aikaista työtä ja työnantajat ovat jättäneet hakemukset huomiotta niin pitkään, että itsetunto on kärsinyt.
– EI kovin hyvältä näytä. Aika vähässä ovat toivon kipinät.