Hallitus haluaa lisätä työnantajien valtaa alentamalla työllistämisen kynnystä. Näin ollen irtisanomista halutaan helpottaa alle 20 hengen yrityksissä. Palkansaajajärjestöt vastustavat hallituksen suunnitelmia.
Video: Hallitus haluaa helpottaa työntekijän irtisanomista pienissä yrityksissä. Tutustu perusteluihin asian puolesta ja vastaan.
Huomenta Suomessa kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen puolusti hallituksen tavoitetta, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen puolestaan vastusti.
Elinkeinoelämän keskusliitto on tehnyt selvityksen siitä, mikä on työllistämisen kynnyksen ja työvoiman saatavuuden perusongelma.
– Se ei ole työnantajien mielestä liian hyvä irtisanomisturva, vaan osaamisvaje. Ihmisillä pitäisi olla uudenlaista osaamista, jotta heitä voidaan palkata, ja jotta he voivat ottaa vastaan uusia tehtäviä. Tämä on se ydinjuttu eli meidän pitää panostaa ihmisten ammattipätevyyden lisäämiseen, sanoo Lauri Ihalainen.
Onko työnantajan ensisijainen halu sitten irtisanoa ihmisiä?
– Ei tietenkään. Miksi me luodaan tällainen malli, kun osaavasta työvoimasta pitäisi nimenomaan pitää kiinni. Osaavasta työvoimasta tullaan tulevaisuudessa kilpailemaan, Ihalainen muistuttaa.
Ihalaisen mielestä hallituksen suunnittelemasta laista on kansankielellä tullut työsuhteen potkulaki. Arto Satonen on Ihalaisen kanssa eri mieltä.
– Työtehtävät saattavat oleellisella tavalla muuttua työelämässä. Isoissa yrityksissä on pientä helpompi löytää työntekijälle uusia tehtäviä. Nyt tämä uusi laki mahdollistaisi sen, että tällaisissa tilanteissa voitaisiin työntekijän työsuhde päättää, jos siis työtehtävät ovat niin merkittävästi muuttuneet, että työntekijä ei pysty niihin vastaamaan, Satonen perustelee.
Satosen mielestä työntekijän on helppo löytää osaamistaan vastaavaa työtä muualta, koska työllisyystilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä Suomessa.