Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 337 400 työtöntä työnhakijaa. Se on 22 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Helsingin Lauttasaaressa kaksi Helsingin Työttömät ry:n jäsentä lupasi kertoa ohjeita hallitukselle nykysuunnan muuttamiseksi. Hallitus sai tylyn käsittelyn.
– Tämä leikkauspolitiikka on hirvittävä kapitalistisen yhteiskunnan julkinen itsemurha. Se näivettää. Vahva julkinen talous ja hyvät palvelut voidaan nähdä kasvun mahdollistajana, kertoo opettaja Jouni Kylmälä, joka kolme vuotta sitten irtisanottiin työpaikastaan monen kollegansa tavoin.
"Kyllä se syö miestä"
Sen jälkeen Kylmälä sai määräaikaisen projektityön, josta hän jäi työttömäksi puolisen vuotta sitten. Ystävä Veikko Meriläinen on tehnyt vuosia eri alojen pätkätöitä. Nyt on jälleen työttömyyden vuoro.
– Kyllähän se syö ihmistä. Kyllä seinät kaatuu päälle, jos kämppään jää, toteaa Meriläinen.
Kesällä hänellä päättyi puolen vuoden tukityöllistämispesti.
– Kun ei ole varaa maksaa palkkaa, niin se jäi kesken, sanoo Meriläinen.
Toiveena panoksia palkkatukeen
Työttömät hämmästelevätkin, miksi hallitus ei satsaa palkkatukeen enempää.
– Kaikkein huolestuttavinta on se, että sosiaalisia turvaverkkoja heikennetään. Palkkatukirahat loppuvat puolessa välissä vuotta. Edes kymmenilletuhansille työttömille ihmisille ei saada muutamaksi kuukaudeksi työkokemusta, sanoo Kylmälä.
Toisilla liikaa töitä, toisilla ei ollenkaan
Nämä miehet jakaisivat työtä useammalle ja lyhentäisivät työpäivää.
– 1990-luvun laman jälkeen keskusteltiin vakavasti siitä, että työtä jaettaisiin lyhentämällä työaikaa. Nyt pyritään työaikaa pidentämään mitä kummallisimmin konstein ja olen sitä mieltä, että se lisää työttömyyttä, jatkaa Kylmälä.
– Ne kavereistani, jotka ovat tällä hetkellä töissä, tuntuvat nääntyvän työtaakkansa alle. Sitä työtä voisi pikkuisen jakaa. Kyllä konstit on, jos haluja on, jatkaa Meriläinen.
– Tässä on tehty selvä ideologinen valinta. Noudatetaan sellaista talouspoliittista linjaa, joka tuottaa kasvavaa työttömyyttä, päättää Kylmälä.