Työttömien etujärjestö: Kepit, karenssit ja pakotteet heikentävät huono-osaisten asemaa

2:09img
Julkaistu 18.04.2016 20:37
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

SDP:n kansanedustaja ja Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestö TVY:n puheenjohtaja Satu Taavitsainen ei usko, että työttömyysturvan ehtojen kiristäminen vähentäisi työttömyyttä.

Hänen mukaansa hallituksen esittämä työllisyyspaketti heikentää huono-osaisten asemaa entisestään.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) esitteli työttömyysturvan uudistusta tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Hallituksen työllisyyspaketti sisältää lukuisia työttömyysturvan kiristyksiä.

Jos hallituksen suunnitelmat menevät läpi, työttömän tulee jatkossa ottaa vastaan myös muuta kuin oman alan työtä. Työstä ei myöskään voisi enää kieltäytyä rahan takia – kokoaikatyö olisi pakko ottaa vastaan, vaikka työstä maksettava palkka jäisi työttömyysturvaa pienemmäksi.

"Kiristykset eivät lisää hyvinvointia tai ostovoimaa"

Taavitsainen kertoo, että muutosehdotukset perustuvat väärille olettamuksille. Hänen mukaansa ongelma ei ole työttömien haluttomuus tehdä töitä, vaan työpaikkojen puute.

– Karenssit ja tällaiset kepit ja pakotteet ovat tosi huonoja asioita. Työttömyys pitäisi nähdä yhteiskunnan, eikä yksilön epäonnistumisena. Ei ole kyse siitä, etteikö työttömillä olisi työhaluja. Työttömillä on työhaluja aivan valtavasti, mutta työpaikkoja ei ole, hän kertoo.

Taavitsaisen mukaan kiristykset työttömyysturvaan heikentävät työttömien asemaa entisestään.

– Se ei lisää hyvinvointia tai ostovoimaa. Ihmisiä ajetaan köyhyyteen ja sitten ollaan sosiaaliturvan tarpeessa toista kautta. Ei se yhteiskunnan tai ihmisen hyvinvointia lisää. Työttömillä on tälläkin hetkellä rahat todella tiukoilla, hän sanoo.

Starttirahaa tarvitaan

Taavitsainen pitää hallituksen ehdotusta työttömyysturvan käyttämisestä starttirahan ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen hyvänä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että muutos vähentäisi kuukausia, joilta starttirahaa voidaan maksaa. Tähän mennessä uutta yritystoimintaa tukevaa starttirahaa on voitu myöntää enintään 18 kuukauden ajaksi. Jatkossa maksimiaika lyhenee 12 kuukauteen.

Perusteluna lyhennykselle on käytetty sitä, että starttirahaa on käytetty keskimäärin vain kuuden kuukauden ajan. Taavitsaisen mukaan tarvetta on kuitenkin pidemmillekin ajoille.

– Tarvetta on kuitenkin starttirahan pidemmällekin ajalle, mutta raha ei ole riittänyt. Rahat ovat loppuneet aina kesken vuotta, eikä rahaa ole voitu myöntää 18 kuukaudeksi.

Lisää investointeja, vähemmän leikkauksia

Taavitsainen ei usko, että hallituksen esityksessä tehdyt ehdotukset vähentäisivät työttömyyttä.

– Olen aika skeptinen sen suhteen, että tällaisella keppipolitiikalla saataisiin positiivista kasvua ja työllisyyttä aikaan. Enemmän pitäisi keskittyä siihen, miten työpaikkoja luodaan Suomeen.

Taavitsaisen mukaan työttömyyttä tulisi taittaa investoinneilla, ei leikkauksilla.

– Täytyisi ryhtyä tekemään tieremontteja ja homekoulujen ja -päiväkotien korjauksia, mitä joka tapauksessa on tehtävä lähiaikoina. Nyt niitä kannattaisi tehdä. Korot ovat matalalla ja työvoimaa paljon saatavilla. En ymmärrä, miksi tällä hetkellä panttaillaan. Sillä tavalla saataisiin töitä ihmisille.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa