Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut neljässä vuodessa yli 110 000 henkilöllä, mutta työllistymistä edistävän aktivoinnin piirissä heitä on vain noin 10 000 enemmän kuin vuonna 2011.
Työttömien työllistymistä pyritään edistämään erilaisten te-toimistojen ja kuntien tarjoamien palveluiden avulla. Palvelujen piirissä olevien määrää mitataan aktivointiasteella.
Vuonna 2011 miltei 31 prosenttia työttömistä työnhakijoista oli aktivoinnin piirissä. Nyt aktivointiaste on vajonnut 25 prosentin tuntumaan. Kuntaliiton mukaan valtionjohdossa on tapahtunut suunnanmuutos.
– Nyt painopiste on siirtynyt selkeästi aktivoinnista korvauksen maksamiseen ja siihen pitäisi löytää toisenlainen suhde, viestii Kuntaliiton erityisasiantuntija Tommi Eskonen.
2:11
Sakkomaksut kovassa kasvussa
Jos TE-toimisto ei kykene työllistämään työtöntä kolmeensataan työmarkkinatukipäivään mennessä, kunta joutuu maksamaan vähintään puolet työttömän työmarkkinatuesta.
Tämä sakkomaksuksikin kutsuttu potti on nyt hurjassa kasvussa. Työttömyyden kasvu, sen pitkittyminen ja lainsäädännölliset muutokset näkyvät niin, että kun vielä viime vuonna kuntien osuus työmarkkinatuesta oli noin 250 miljoonaa, tänä vuonna euromäärän ennakoidaan ylittävän reilusti 400 miljoonan euron rajan. Tästä summasta valtio kompensoi 75 miljoonaa euroa.
- Tämä on kunnissa suurin yksittäinen kasvava kuluerä, Eskonen sanoo.
"Monet ovat menettäneet jo toivonsa"
Pelkästään pitkäaikaistyöttömiä heinäkuussa oli yli 110 000. Näistä merkittävä osa on ollut työttömänä vähintään kaksi vuotta. Helsingin Myllypurossa tilanne näkyy.
– Se näkyy erittäin vakavana päihdeongelmana. Nuoret vetää huumeita, aikuiset alkoholia. Kun ei ole mitään tekemistä, niin jotain siihen pitää keksiä ja monilla se on sitten alkoholi. Monet ovat menettäneet jo toivonsa, kiteyttää toimintakeskus Sampolan varapuheenjohtaja Kari Leppänen.
Myllypurossa ihmetellään myös TE-toimistojen työllisyysrahojen niukkuutta.
– Pyydetään palkkaamaan, mutta ei ole rahaa millä työllistää. Kesäkuun palkkarahoja emme ole vielä saaneet ja kohta on syyskuu, ihmettelee Leppänen.