Työttömyyden lasku kohensi Työttömyysvakuutusrahaston taloutta

1:51img
Julkaistu 15.09.2016 22:11

MTV UUTISET – STT

Työttömyysvakuutusrahaston ei näillä näkymin tarvitse ottaa lisää velkaa, kertoo TVR:n toimitusjohtaja Janne Metsämäki. TVR:n talous on tänä vuonna kehittynyt ennakoitua paremmin, ja suurin syy tähän on työttömyyden kasvun taittuminen.

– Talousarvion mukaan meidän piti tehdä noin 400 miljoonaa alijäämää, Metsämäki kertoi STT:lle.

Nyt näyttää, että tämän vuoden tulos on noin 46 miljoonaa ylijäämäinen.

Viime vuonna TVR joutui rahoittamaan työttömyyskorvausten maksua velkarahalla. Metsämäki arvioi, että velat on maksettu pois 2020, jos Suomen talous pysyy hitaassa kasvussa. Hän korostaa, ettei nopeaa myönteistä kehitystä ole näkyvissä.

TVR:n ennuste on, että työttömyys pysyy ensi vuonna aika lailla tämän vuoden tasolla.

1:55img

Ansiosidonnaisen leikkaus ei näy vielä ensi vuonna

TVR:n taloutta on vankistanut myös se, että työttömyysvakuutusmaksuja nostettiin tälle vuodelle merkittävästi. Vuodenvaihteessa voimaan tuleva ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyheneminen taas ei Metsämäen mukaan vielä ensi vuonna juuri vaikuta TVR:n menoihin.

– Se tulee koskemaan uusia alkavia työttömyysjaksoja, eli tuntuu lähinnä vasta vuoden 2018 puolella, hän sanoo.

Ansiosidonnaisen turvan leikkauksen on laskettu vähentävän TVR:n menoja vuositasolla noin 165 miljoonalla eurolla, kun TVR:n rahoituksen kokonaisvolyymi on nyt noin neljä miljardia euroa.

Jonkin verran TVR:n luvuissa voi näkyä myös se, että pitkäaikaistyöttömien määrä on edelleen kasvanut. Jos pitkäaikaistyöttömät putoavat pois ansiopäivärahalta, he eivät enää saa TVR:n rahoittamia etuuksia.

Valmisteilla olevan työllisyyspaketin uusiksi toimiksi on väläytelty muun muassa ansiosidonnaisen turvan porrastusta tai käyttöä palkkatukena tai starttirahana. TVR ei toimeenpanijana ota kantaa keinoihin, vaan se on työmarkkinaosapuolten asia.

TVR on esittänyt, että työttömyysvakuutusmaksujen kokonaismäärä pysyisi ensi vuonna nykyisellä tasolla. Kikyn mukaisesti palkansaajan osuus maksusta nousee ja työnantajan osuus vastaavasti laskee. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa