Tyytymättömyys Kremlin politiikkaan kasvaa Venäjällä. Näin sanovat useat mielipidetiedustelut jopa maan valtiollsissa tutkimuslaitoksissa. Myös presidentti Putinin luottamusluvut ovat nyt historiallisen alhaalla.
Moskovassa osoitetiin jälleen viikonloppuna mieltä, kun opposition pääehdokkaat suljettiin syksyn paikallisvaaleista kannattajakorttien puutteiden vuoksi.
Toinen esimerkki maan ilmapiiristä saatiin, kun tunnetun toimittajan Ivan Golunovin pidätys johti laajoihin mielenosoituksiin ja valtio joutui taipumaan.
Kriittisen toimittajan Ivan Golunovin pidätys ja tekaistut syytteet saivat viime kuussa kansan kadulle, ja uutiskuvissa näkyi rajuja pidätystilanteita.
Valtio taipui mielenosoittajien edessä
Tällaisia mielenosoituksia on toki nähty Venäjällä ennenkin, mutta nyt ne olivat tuloksellisia. Golunov vapautettiin ja kaksi korkeaa virkamiestä erotettiin tehtävistään. Sellainen on Venäjällä uutta.
– Pitkään eri kyselyissä on Venäjällä näkynyt oikeudenmukaisuuden vaatimus, ja nyt ikäänkuin kamelin kaula katkesi, kuvailee vanhempi tutkija Jussi Lassila ulkopoiittisesta instituutista.
Ilmapiiri Venäjällä on muuttunut muutamassa vuodessa - siihen viittaavat lukuisat mielipidetiedustelut.
Vakauden suosio laskussa, uudistushalu nousussa
Vielä vuonna 2014 70 prosenttia venäläisistä piti vakautta tärkeämpänä, 30 prosenttia suosi uudistuksia. Nyt punnukset ovat kääntyneet niukasti toisin päin. 51 prosenttia venäläisistä toivoo uudistuksia, 49 prosenttia vakautta.
Tämä on huomionarvoista mm. siksi, että presidentti Vladimir Putin tunnetaan nimenomaan vakauden edusmiehenä. Muutokset näkyvät myös hänen kannatuksessaan. Huipputasollaan vuonna 2014 Putinin kannatus oli huikeassa 88 prosentissa. Nyt se on enää 66 prosenttia. Myös hänen luottamuslukunsa on laskenut.
Lassilan mukaan suuri osa kansasta ei enää muista epävakauden aikoja. Yhteiskunnalta aletaan odottaa muutakin kuin vakautta tai elintasoa.
– Putinhan on lunastanut paikkansa tällaisena vakauden ja paremman elintason tuojana. Nyt Putinia on jatkunut 20 vuotta, ja samaan aikaan on varttunut isoja kansaryhmiä joilla ei ole enää sellaista tuntumaa 90 luvun kaaokseen villeihin vuosiin saati neuvostovuosiin, Lassila pohtii.
Ilmapiirimuutosten vaikutukset Venäjän tulevaisuuteen nähdään vuonna 2024 kun Putinin valtakausi päättyy.