Uhanalaista ahmaa saa metsästää 35 vuoden rauhoitustauon jälkeen – ympäristöjärjestöt pöyristyivät ministeriön päätöksestä

Ahma, Ähtärin eläinpuisto
Suomessa on arvion mukaan noin 220-250 ahmaa. Kuvan ahma kuvattu Ähtärin eläinpuistossa. Johan Hagstrom.
Julkaistu 10.02.2017 14:27

MTV UUTISET

Ahman metsästykseen on mahdollista hakea kahdeksaa poikkeuslupaa porovahinkoihin osoitettujen määrärahojen ylittymisen estämiseksi.

Suurpetoihin lukeutuva ahma on ollut Suomessa täysin rauhoitettu vuodesta 1982. Maa- ja metsätalousministeriön tänään voimaan tullut asetus mahdollistaa poikkeusluvan myöntämisen kahdeksan ahman tappamiseen.

Ministeriön mukaan näin estetään porovahinkoihin osoitettujen määrärahojen ylittyminen. Metsästys olisi mahdollista poronhoitoalueen itä- ja pohjoisissa kuluvan talven aikana.

Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF ja Animalia pitävät päätöstä vääränä.

– Parempi vaihtoehto tappamiselle olisi ollut lisätä petovahinkojen korvausrahoja lisäbudjettiin, kuten on ennenkin tehty, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Järjestöjen mukaan päätös myös käytännössä mahdollistaa ahmanaaraiden tappamisen silloinkin, kun niillä on pennut pesässä imetettävänä.

Toinen, tappamiselle vaihtoehtoinen, ratkaisu erityisen merkittäviä porovahinkoja aiheuttavan ahmayksilön poistamiseksi olisi ottaa se elävänä kiinni ja – jos kyseessä ei ole imettävä naaras – siirtää se vahvistamaan uhanalaista ahmakantaa muualle.

– Pidemmällä tähtäimellä lupaavin toimenpide ahman ja poroelinkeinon yhteensovittamiseksi on siirtyä reviiripohjaiseen, ahman onnistuneiden pesintöjen määrän perusteella paliskunnalle maksettavaan porovahinkojen korvaukseen, sanoo ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen WWF:stä.

Ahma on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, ja se on ollut täysin rauhoitettu vuodesta 1982. Luonnonvarakeskus arvioi koko maan kannaksi noin 220–250 ahmaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa