Suden kaatokiintiö nousi – päätökselle rajua kritiikkiä

Susi, ähtärin eläinpuisto.
Julkaistu 22.12.2016 18:58

MTV UUTISET - STT

Suden kaatokiintiö metsästysvuosille 2016–2018 on poronhoitoalueen ulkopuolella 53 sutta vuodessa. Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti kiintiön tänään. Metsästysvuosi alkaa vuosittain elokuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden heinäkuun lopussa.

Arvion mukaan poronhoitoalueen ulkopuolella elää 200–248 sutta. Jos susia kaadetaan kiintiön sallima määrä, susikanta pienenee enintään noin neljänneksen. Lausuntojen aikana asetusluonnoksessa ollutta määrää korotettiin 13 sudella Luonnonvarakeskuksen (Luke) tarkentuneen kanta-arvion vuoksi.

Susikiintiöön lasketaan mukaan poronhoitoalueen ulkopuolella myös esimerkiksi vahinkoperusteisilla luvilla saatu saalis, poliisin määräyksellä lopetetut sudet sekä liikenteessä tai laittomaan metsästykseen kuolleet sudet. Riistakeskus seuraa erityisesti alfanaaraiden päätymistä saaliiksi.

Luken arvion mukaan Suomessa on 32–38 susilaumaa, joista 21–27 laumalla on reviiri Suomen rajojen sisäpuolella. Laumojen kokonaismäärässä ei näytä tapahtuneen merkittävää muutosta vuosi sitten joulukuussa tehdystä väliarviosta.

"Kiintiö täysin riittämätön"

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtajan Reijo Hongiston (ps.) mielestä susien kaatokiintiö on täysin riittämätön. Hänen mukaansa kiintiön pitäisi olla vähintään 80 sutta. Hänen mukaansa joka päivä eri puolilta maata tulee yhteydenottoja susien aiheuttamista vahingoista.

– Brysselin ja Helsingin herrat tietävät muka paremmin, mikä on susitilanne Suomen maakunnissa, kummastelee Hongisto tiedotteessaan.

Hänen mukaansa kiintiö ei riitä takaamaan susireviirillä asuvien tarpeita ja turvallisuutta. 

Suomessa tapettiin viime metsästyskaudella ennätyksellisen paljon susia. Susia kuoli kaikkiaan 78, joista lähes kaikki pyyntiluvalla tai poliisin määräyksestä. Määrä oli lähes kolmasosa Suomen susikannasta.

Tapetuista susista 15 surmattiin poliisin määräyksestä, mikä on huomattavasti aiempia vuosia enemmän. Poliisi voi nykyisin puuttua aiempaa herkemmin susihavaintoihin ihmisten pihapiirissä.

Luonnonsuojeluliitoissa on voimakasta vastustusta kannanhoidollisen metsästyksen sallimista kohtaan. Esimerkiksi Luonto-Liitto katsoo, että kannanhoidollinen sudenmetsästys heikensi merkittävästi Suomen susikannan elinvoimaisuutta viime metsästysvuonna. 

Toisaalta jos poikkeuslupia ei anneta, vaarana on, että salametsätys lisääntyy.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa