Venäjä, äärijärjestö Isis, Euroopan taloustilanne. Suomen lähiympäristö ei ole rauhallisimmillaan.
Turvallisuushuolet liittyvät myös maamme sisäiseen tilanteeseen, erityisesti taloudelliseen ja sosiaaliseen eriarvoistumiseen.
Tänään SuomiAreenan yhteydessä järjestettin yleisötilaisuus Länsi-Suomen pelastusharjoutsalueella Porin keskustan liepeillä. Paikalla oli joukko turvallisuuskysymyksiin ja hätätilanteisiin perehtyneitä asiantuntijoita. Kukaan heistä ei näe, että Suomella olisi välitöntä turvallisuusuhkaa. Itänaapuri on kuitenkin yksi huolen aiheuttaja.
- Minulle Venäjä on isoin uhka. Meillä on Venäjän suhteen opittu pelko, ja meidän pitäisi saada turvatakuut muualta kuin Kremlistä, sanoo Atte Kaleva.
Hän on entinen ammattiupseeri, nykyään turvallisuuskonsultti.
Kaleva on myös perehtynyt jihadismiin. Hän ei kuitenkan pidä tätä ääri-islamilaista liikehdintää tavallisen suomalaisen yöunet vievänä uhkana.
Kalevan mukaan maahanmuutto on tosiasia ja sen kanssa on tultava toimeen. Muslimimaahanmuuttajien on voitava saada rakentaa itselleen suomalainen muslimi-identiteetti, mutta ylimpänä yhteiskunnan normina pitää olla Suomen laki.
Entinen merikapteeni, nykyinen STTK:n puheenjohtaja on muiden tavoin huolissaan Euroopan taloustilanteesta.
- Olen huolestuneen seurannut erilaista levottomuutta Euroopassa. Se on seurausta talouden kriisistä ja taantumiasta. Lähes satavuotiaaksi eläneellä isoäidilläni oli tapana sanoa, että jos nuorilla ei ole järkevää tekemistä, siitä ei hyvää seuraa. On pystyttävä ratkaisemaan talouden ja sosiaaliset ongelmat.
Entinen kokoomuslainen sisäministeri Anne Holmlund, nykyään Naisten Valmiusliiton puheenjohtaja, muistutti siitä, että turvallisuudesta olisi hyvä puhua myös myönteisessä yhteydessä. Hän mainitsee esimerkkinä sen, miten äiti tai isä voivat pelastaa vaaratilanteeseen joutuneen lapsen hengen jos ja kun osaa toimia oikein.
Mutta myös Holmlundia mietitytti Euroopan tilanne.
- Suomi ei ole saareke. Suomi on esimerkiksi eräänlainen yhteysmaa ääri-islamistisessa liikehdinnässä. Toimivatko kotouttamistoimemme?, hän kysyi.
Spr:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi on nähnyt mitä hätä on niin Suomessa kuin maailmalla. Löövi muistuttaa, että eniten ihmisiä surmaavat taudit ja sairaudet. Suomi ei voi myöskään eristäytyä, hän toteaa.
- Meitä uhkaa se, ettemme hoida yhteistyötä naapuriemme ja koko maailman kanssa. Suurin uhka on se että eristäydymme. Suomi tarvitsee elinkeinoelämässä ja kaikessa muussa hyviä yhteistyökumppaneita. Jos sulkeudumme, niin tulee väkivallan uhkaa ja syrjäytymistä. Ihmiset valitsevat toimintatapoja, jotka eivät ole hyväksyttäviä, tiivistää Löövi, joka vielä sanoo että uhkia liioitellaan, koska ne myyvät.
Puheissa korostuivat myös yhteinen vastuunotto ja avoimen, tasa-arvoisen yhteiskunnan merkitys. Ympäristöuhkien mainitseminen jäi puheenvuoroissa vähälle.