Uhkailun tyrmäävät Putkonen ja Halla-aho: Tähän perussuomalaisia sitova sopimus perustuu – "Torvinen haluaa vain säilyttää rohmuamansa luottamuspaikat"

1:43img
Julkaistu 21.07.2017 20:28
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puolueen puuhamies Matti Putkonen antoivat täyslaidallisen puolueesta loikanneen kansanedustaja Matti Torvisen uhkailuväitteille.

Eduskuntaan Hanna Mäntylän (uv.) tilalle noussut Matti Torvinen (uv.) kertoo tiedotteessaan saaneensa usealta ihmiseltä kuulla, miten hänen entinen puolueensa perussuomalaiset pelottelee tai suorastaan kiristää eroa harkitsevia jäseniään pitääkseen nämä puolueessa.

Moni perussuomalaisten kunnallispoliitikko on Torvisen mukaan jäänyt puolueeseen vain, koska pelkää menettävänsä luottamuspaikkansa puoluevaihdon seurauksena.

– Eivät perussuomalaiset uhkaile ja kiristä ketään, mutta on selvää, että perussuomalaisten ei pidä antaa ylikunnallisia paikkoja perussuomalaisten mandaatilla sellaisille henkilöille, jotka aikovat lähteä perussuomalaisista. Mä näkisin, että tällaiset puolueloikkausta suunnittelevat henkilöt toimivat hyvin epärehellisesti, jos he yrittävät saada perussuomalaisten kautta itselleen luottamustehtäviä, Halla-aho kertoo.

– Ihan höpönpöpönpuhetta. Torvinen itse rohmusi paikkoja itselleen, kun hän pääsi valtuustoon ja tietää, että joutuu ne nyt luovuttamaan, Putkonen säestää.

Halla-aho ja Putkonen kiistävät, ettei kukaan ole kiristänyt ketään millään.

– Torvisella on aina ollut vähän lennokas mielikuvitus, Halla-aho jatkaa.

Halla-aho kiistää myös, että puolueloikkareita uhkaillaan puolueveron perinnällä ulosoton kautta.

"Sopimuksen syynä 2012 vaalien jälkikuohu"

Torvinen väittää, että puoluetoimisto alkoi jo vuodenvaihteessa masinoida vallan vaihtumista puolueessa.

– Puoluetoimisto teki talvella blankko-asiakirjan, jossa ehdokas lupasi erota kaikista luottamuspaikoista, jos lähtee puolueesta. Muuten et olisi päässyt persujen ehdokkaaksi. Tätä asiakirjaa käytetään nyt kiristyskeinona, sinulla on nimi sopimuksessa, Torvinen väittää.

– Tällainen sitoumus on olemassa. Se liittyi vain kunnallisvaaleihin eikä puheenjohtajan vaihdokseen millään tavalla. Ei siinä sitoumuksessa ole kyse mistään vallanvaihtoon liittyvästä asiasta, Halla-aho vastaa.

Putkosen mukaan Torvinen oli itse vaatimassa kyseisen paperin laatimista jo 2012 kunnallisvaalien jälkeen. Tuolloin puolue sai eduskuntavaalien jytkyn ryydittämänä tuhdin vaalivoiton.

– Ehdokkaiksi ryntäsi paljon porukkaa, joilla ei ollut tarkoituskaan jäädä perussuomalaisten riveihin. Useissa tapauksessa siirryttiin takaisin kepuun (keskusta), ennen kuin valtuustot olivat edes kunnolla kokoontuneet. Luulivat saavansa kaikki luottamuspaikat itselleen, mutta kun niitä demokraattisesti jaettiin, lähtivät suutuspäissään, Putkonen jatkaa.

Putkosen mukaan kyseistä sitoumusta ryhdyttiin tuolloin laatimaan, jotta vastaavalta voitaisiin vastaisuudessa välttyä.

"Kummallinen lakimies, jos sopimus ei päde"

Lakimies ja entinen perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Torvinen väitti tiedotteessaan, ettei asiakirjoilla ole enää merkitystä, kun puolueesta eroaa.

– Hän on kummallinen lakimies, jos yhteisesti sovittu sopimus ei hänen mukaansa ole pätevä. Tulkitsee sitä pitääkseen rohmuamansa luottamuspaikat, Putkonen kuittaa.

Torvinen kertoi STT:lle, että häneen on ottanut yhteyttä parikymmentä ihmistä viime viikkojen aikana. Hänen mukaansa monet yhteyttä ottaneista haluaisivat erota puolueesta, mutta eivät uskalla.

Putkosen mukaan eduskuntaryhmän hajaantuminen näkyy kentällä todella vähän.

– Siellä on ihan muutamia tapauksia, jotka ovat lähteneet merkittäviltä paikoilta pois. Torvinen on heistä yksi. En ole missään paikkakunnalla kuullut, että tätä olisi korostettu, vaan siellä katsellaan rauhallisesti, kuka on lähdössä (perussuomalaisista) ja kuka ei.

Tuoreimmat aiheesta

Perussuomalaisten hajaannus